Slovenija
62 ogledov

Ovadili bodo inšpektorico

MORS noče plačati stroškov za vojaka. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Člani Sindikata vojakov Slovenije naj bi ovadili inšpektorico za sistem javnih uslužbencev. Zgodba z dolgo brado. Korupcija?

Zgodba z dolgo brado, ki raste že vsaj pol leta. Poenostavljeno: slovenski vojaki, ki so del slovenskega javnega sektorja, se ne strinjajo s sistemom izračunavanja svojih plač.

Na to opozarjajo že več kot pol leta, nazadnje so decembra podali prijavo na inšpektorat. Na podlagi njihove prijave bi morala inšpektorica za sistem javnih uslužbencev opraviti svoj nadzor. Pa ga ni. Presodila je, da zanj ni pristojna.

Vojaki: Gre za korupcijo!
V Sloveniji je 160.000 javnih uslužbencev, od tega je 7.000 vojakov. Inšpektorica Duša Pokeržnik je pristojna za vseh ostalih 153.000, samo za vojake ne. Kako je to mogoče,“ se za Žurnal24 sprašuje predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak in napoveduje kazensko ovadbo zoper inšpektorico.

Prepričan je, da gre pri oceni za nepristojnost za korupcijo, kar mu je že septembra - tako Novak - pritrdila tudi Kosova komisija.

Vojska odgovarja: Zakon o obrambi v 101. členu jasno govori o tem, da je za inšpiciranje s področja obrambe pristojen inšpektor za obrambo in ne za sistem javnih uslužbencev.

Medtem ko je bil zakon o javnih uslužbencih, na katerega se sklicuje Novak, v Državnem zboru sprejet z navadno večino, je bil zakon o obrambi sprejet z dvotretjinsko večino, pojasnjuje tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez. Ravnanje inšpektorice je tako po oceni vojske zakonito.

Vojaki še naprej zahtevajo pregled inšpektorja za sistem javnih uslužbencev in napovedujejo več kazenskih ovadb.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.