Slovenija
15 ogledov

Ovnu štiri leta in pol zapora

Žurnal24 main
Nekdaji direktor Stanovanjskega sklada RS spoznan za krivega zlorabe položaja pri preprodaji zemljišč v letih 2002 in 2003.

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Edvarda Ovna obsodil na štiri leta in pol zaporne kazni. Ovnu, ki se današnje razglasitve sodbe ni udeležil, je prvostopenjsko sodišče naložilo tudi plačilo 35.000 evrov stranske denarne kazni. Senat je sicer pri sodbi sledil predlogom tožilstva. Sodba še ni pravnomočna, saj se Oven nanjo lahko pritoži.

Oškodoval za 2 milijona 

Nekdanjega direktorja sklada je tožilstvo preganjalo zaradi zlorabe položaja pri preprodaji 24.183 kvadratnih metrov velikih zemljišč. Sklad je od družbe Etaline takrat za 5,7 milijona evrov kupil zemljišči, za katera je Etaline pred tem plačala 3,6 milijona evrov.

Zemljišče blizu ljubljanske severne obvoznice nad Šentvidom je pred prodajo skladu kupila družba Etaline Zdravka Strmčnika, za katerega tožilstvo trdi, da je pri spornem poslu deloval v dogovoru z Ovnom, sicer pa z njim sodeloval že prej pri projektu Novi Dragomelj in v Portorožu. Po oceni tožilstva je bil sklad s tem poslom oškodovan za približno dva milijona evrov, sodišče pa je tej oceni pritrdilo.

Strmčnika je sodišče obsodilo na štiri leta zaporne kazni, tudi njemu pa naložilo plačilo 35.000 evrov stranske denarne kazni. Za odgovorno pomoči pri zlorabi položaja je spoznalo tudi družbo Etaline in ji naložilo plačilo 500.000 evrov denarne kazni.

Vrniti bodo morali denar 

Obsojeni bodo morali, če bo sodba pravnomočna, vrniti tudi nezakonito pridobljena sredstva v višini 1,4 milijona evrov in plačati stroške sojenja. Ti po oceni predsednice senata Lee Habjanič ne bodo majhni, saj je bilo v postopku med drugim opravljenih več izvedenskih mnenj. "Ugodili smo tudi premoženjskemu zahtevku stanovanjskega sklada, za katerega mislim, da je bil korekten," je še pojasnila.

Pomoč je najmilejše kaznivo dejanje udeležbe, pa je sodnica pojasnila Strmčniku, ki se je udeležil razglasitve sodbe. Po njeni oceni sta sicer oba delovala v sostorilstvu, vendar pa po starem kazenskem zakoniku tega Strmčniku ni bilo mogoče očitati.

Epilog deset let kasneje 

Preiskava domnevno spornih poslov je bila končana novembra 2011, tožilstvo pa je obtožbo vložilo julija 2012, sedem let po razkritju afere v medijih in deset let po opravljenem poslu.

Nepravilnosti v poslovanju sklada v času, ko ga je vodil Oven, je leta 2006 pokazala že notranja revizija ministrstva za okolje in prostor. Revizorji so ocenili, da je bilo poročanje sklada o poslovanju zelo nepregledno, po njihovem namenoma, da bi zavajali nadzornike in lastnika. Oven je stanovanjski sklad vodil 12 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.