Slovenija
11 ogledov

OZN dolgujemo še 12,7 milijona evrov

Generalna skupščina OZN EPA
Za obveznosti v Združenih narodih je Slovenija letos plačala že 4,5 milijona evrov.

Zunanje ministrstvo (MZZ) je v minulih dveh tednih poravnalo članarino za letošnje leto ter prispevke za mednarodno kazensko sodišče za nekdanjo Jugoslavijo in Ruando. Slovenija je plačala 2,1 milijona evrov. "Poleg redne obveznosti članarine za Organizacijo združenih narodov (OZN) je ministrstvo letos poravnalo tudi del zapadlega dolga do mirovnih operacij OZN in sicer v višini 2,5 milijona evrov," so za Žurnal24.si povedali na MZZ.

Dolgujemo še 12,7 milijona 

Kljub temu Slovenija OZN še vedno dolguje 12,7 milijona evrov za mirovne operacije organizacije. "Skladno z ustanovno listino OZN se državi članici lahko odvzame glasovalne pravice, ko je vsota neporavnanih obveznosti višja od zneska prispevkov, ki bi jih morala plačati za pretekli dve leti," pojasnjujejo na MZZ.

Plačilo članarin organizacijam, v katere je včlanjena Slovenija, je razdeljeno po pristojnih ministrstvih. MZZ, denimo, poleg OZN skrbi še za prispevke 23 mednarodnim organizacijam, sodiščem, pobudam in konvencijam. "Za letošnje leto je skupna vrednost vseh obveznosti, ki jih poravnava MZZ, nekaj več kot 28 milijonov evrov," so nam sporočili s Prešernove. 

Nazadnje je Slovenija pred štirimi leti postala članica organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj, pred  dvema letoma pa je izstopila iz Centra jugovzhodne Evrope za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj.

Komentarjev 1