Slovenija
1474 ogledov

OZS: "Svojcem umrlih povzročajo nepotrebne dodatne stroške"

Pogrebni avto Profimedias
Člani odbora pogrebnih dejavnosti pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) opozarjajo na po njihovih ocenah sporne občinske prakse.

Člani omenjenega odbora so opozorili na po njihovih ocenah sporne občinske prakse, ki zaradi prevozov pokojnikov povzročajo nepotrebne dodatne stroške svojcem umrlih.

"Vse pogosteje opažamo, da se pod krinko pomoči bolnišnicam okoriščajo javna komunalna podjetja, ki iz bolnišnic, brez vednosti svojcev, a na njihov račun, odvažajo pokojne do hladilnih prostorov občinskih podjetij. Ponekod trdijo, da to izvajajo v okviru 24-urne dežurne službe, na podlagi občinskega odloka in da je to za svojce ceneje. Izdani računi pa dokazujejo nasprotno," je izpostavila predsednica odbora Jožica Coif.

Pojasnila je, da stroške takšnih "obveznih" prevozov izvajalci zaračunajo pogrebnemu podjetju, ki prevzame pokojnika, na ta način pa se povečajo stroški naročnika oziroma plačnika pogreba.

Izredne prevoze naj plača naročnik storitev

Izvajalci pogrebnih dejavnosti zaračunavanju dodatnih prevozov odločno nasprotujejo in izpostavljajo, da izredne prevoze v izrednih okoliščinah, ki so nastali na zahtevo državnih organov ali drugih nosilcev javnih pooblastil, opredeljuje tudi zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Ta v 3. odstavku 16. člena namreč določa, da pri tem nastale stroške plača naročnik teh storitev, ne pa naročnik pogreba.

"Ne nazadnje so bolnišnice javne, državne ustanove in imajo patološke oddelke, kjer hranijo pokojne do izdanih izvidov in dokumentacije. Če je razglašena epidemija in sprejeti dodatni ukrepi, je treba na podlagi vseh načrtov zaščite in reševanja ob pojavu nalezljivih bolezni za vse pokojne državljane zagotoviti tudi dodatna finančna sredstva za stroške, ki nastajajo zaradi epidemije," je še dodala Coifova.

Izpostavila je tudi, da v času epidemije v bolnišnicah ljudje umirajo tudi za drugimi boleznimi, ne le za posledicami covida-19. Te bi lahko po mnenju odbora za pogrebne dejavnosti pri OZS brez kakršnegakoli zadržka dnevno prevzemala pogrebna podjetja, ki jih naročniki pogrebov angažirajo za organizacijo in izvedbo pogrebov. S tem bi odpadla potreba po odvozu na drugo lokacijo in stroški tega nepotrebnega odvoza, poudarjajo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 12:47 11.december 2020.

    doma skopleš eno jamo, mrliča zasuješ, rabiš pa še dve palci , eno dalšo, pa drugo krajšo ... no pa mogoče še kakšno dilco, da napišeš ta in ta ... a je to prepovedano?

  • marsal22 14:34 10.december 2020.

    res je ! Zaradi premeščanj bolnikov v druge bolnice , kjer umrejo , se potem mastijo z denarjem zaradi večdnevnega držanja v hladilnicah in dodatnih prevozov ! Vsi izstavljajo račune tudi za iste že opravljene storitve. Pogrebe podražijo tudi za 700 evrov !