Slovenija
21 ogledov

Pa kaj, če rabim dolg rokav!

V nedeljo se bo pooblačilo, izključena ni niti toča. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Četudi zdravi morebiti ob zdajšnji ohladitvi negodujejo, je mnogim prinesla olajšanje. Na počutje vpliva pet dejavnikov: temperatura, vlažnost in gibanje zraka, naša aktivnost in oblačila.

"Sprememba temperature, ki smo ji priča v zadnjih dneh, na zdravje vpliva blažilno," pravi Peter Otorepec iz inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Problematične so predvsem ekstremne vrednosti, bodisi huda vročina ali hud mraz, temperature med 15 in 20 stopinjami Celzija pa na zdravje vplivajo ugodno. "Ljudje, ki imajo težave s srcem, dihali, starejši ali drugi kronični bolniki, si zato v teh dneh lahko predvsem oddahnejo," poudarja Otorepec. "Zdravi pa bodo morda negodovali, ker morajo biti malo bolj oblečeni."

Ekstremne temperature

V najhujšem vročinskem valu, ki je zajel Slovenijo leta 2003 in ekstremne temperature niso popustile kar 14 dni, je po podatkih IVZ v obdobju med 2. in 15. avgustom umrlo 81 prebivalcev ali 13 odstotkov več, kot je bilo pričakovano glede na podatke iz preostalih let. Podatkov za letošnje leto ni, so pa imele v vročih dneh zdravniške ekipe več dela. O smrtih, povezanih z vročinskim valom, so poročali iz sosednje Hrvaške, kjer je dva tedna nazaj umrl tudi en Slovenec.

Na zdravstvene težave sicer lahko vplivajo tudi izredno nizke temperature. "Slednje povzročijo poslabšanje stanja pri astmatikih oziroma bolnikih z boleznimi dihal, večja je tudi obremenitev srca, saj se metabolizem ob zelo hladnih temperaturah poveča," pojasnjuje Otorepec. "Do podhladitev pa lahko pride ob nenadnem padcu temperatur, recimo v tropih, ko se temperatura zraka s 35 stopinj ponoči spusti na 10 stopinj Celzija in ljudje niso primerno oblečeni."

Počutje: pet dejavnikov

Na počutje ljudi, povezano z vremenom, vpliva več dejavnikov. "Vedno imamo kombinacijo petih parametrov: temperature, vlage, gibanja zraka, naše aktivnosti in tega, kako smo oblečeni," pravi Otorepec. "Temperature zraka so ob večji vlažnosti zraka lahko bolj obremenjujoče in prijetneje se počutimo ob primernem gibanju zraka. Če so ti dejavniki usklajeni, potem je naše toplotno ugodje najbolj optimalno."

Vsekakor velja, da je pomembno, da se prilagajamo stanju. "Neprimerno je vztrajati pri poletnih oblačilih, če se temperature spustijo na 15 stopinj Celzija. To še posebej velja za dojenčke, pri katerih moramo biti bolj pazljivi, saj se hitreje shladijo," opozarja Otorepec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.