Slovenija
3 ogledov

Paciente odklanjajo

Zobozdravniki Žurnal24 main
Čez mesec dni se bo zaključila razprava o nacionalnem načrtu zdravstvenega varstva. V tem času je nanj še mogoče vlagati dopolnila in pripombe.

Prejšnji petek je ministrstvo za zdravje na to temo organiziralo tudi javno tribuno. Na njej je Sabina Markoli, podpredsednica zdravniške zbornice in predsednica odbora za zobozdravstvo, opozorila, da so se državljanom pravice v zobozdravstvu precej skrile.

Dodatno računajo
"Pravice se v zadnjih 20 letih niso bistveno spremenile, v preventivi so se celo povečale," pa pravi Martin Toth, strokovnjak za zavarovalniške sisteme na zavodu za zdravstveno zavarovanje. Dodaja, da je več kot 90 odstotkov zobozdravstvenih storitev brezplačnih, če ima zavarovanec urejeno tudi dopolnilno zavarovanje. Po njegovih besedah je problem v neupravičenem zaračunavanju dodatnih storitev.

Lahko le žugamo
Kot pravi Toth, je ta hip najbolj kritična (ne)dostopnost do zobozdravstvenih storitev. Le 79 odstotkov državljanov ima izbranega zobozdravnika, medtem ko ima splošnega zdravnika 98 odstotkov prebivalstva. Zobozdravniki so plačani po opravljenih storitvah, za splošne zdravnike pa velja mešani sistem, ki upošteva tako število storitev kot tudi število pacientov.

"Če zavarovanec ugotovi, da ga he zavrnil zboozdravnik, ki še ni izpolnil kvote pacientov, se nam sicer lahko pritoži, vendar lahko mi le žugamo," je dejal Toth in pojasnil, da so zdravniki že za časa prejšnje vlade dosegli, da se ukinejo pogodbene kazni. Po njegovih besedah te tudi v noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju niso predvidene. "V kratkem bo vlada odločala o uvedbi mešanega sistema za plačevanje zobozdravnikov, bojim pa se, da bo odločila v prid zdravniški zbornici, ki mu nasprotuje," je še povedal Toth.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.