Slovenija
29 ogledov

Padajo vsi po vrsti, otroci, mladi in starejši

padec Žurnal24 main
Na ljubljanski urgenci so zaradi padcev na snegu in ledu od začetka leta oskrbeli že 77 oseb, vremenoslovci pa napovedujejo novo poledico. Mraz je nevarne predvsem za otroke, starejše in kronične bolnike.

V Urgentnem kirurškem bloku UKCL so zaradi padcev na snegu in ledu od začetka leta skupaj obravnavali že 77 oseb. Prvega in drugega januarja so oskrbeli pet pacientov, tretjega januarja 31 in četrtega 34 oseb.

"Danes do 11. ure so oskrbeli sedem oseb," je pojasnila Lucija Mak Uhan z UKC Ljubljana. Med poškodovanimi so ljudje različnih starosti. Med 34 osebami, ki so bile na urgenco prepeljane včeraj, je bil recimo tudi en otrok, pet oseb pa je bilo starejših od 71 let. 

Še bo poledica

Vremenoslovci napovedujejo, da bo danes snežilo do večera, ko bo sneg prešel v dež, zato opozarjajo na možnost poledice. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo na možnost padcev na ledenih površinah in svetujejo, da se jim izogibamo.

"Hoja po ledu je izredno nevarna," poudarjajo na NIJZ. "Pogoste so poškodbe zaradi padca na poledenelih poteh, stopnicah in pločnikih." Svetujejo, da poti v okolici doma posujemo s soljo ali peskom ter se dogovorimo za čiščenje snega.

Mraz škodljiv za kronične bolnike

Vremenskim vplivom, kot je mraz, so sicer še posebej izpostavljeni starejši, otroci in kronični bolniki. "Če imamo kronično srčno obolenje, povišan krvni pritisk, astmo ali kronično obstruktivno pljučno bolezen, se izogibajmo telesnim naporom," svetujejo na NIJZ. "Mraz pomeni dodatno obremenitev za srce in lahko povzroči poslabšanje astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.