Slovenija
28942 ogledov

Pričakovali smo padec, padel je rekord

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Potrjenih je bilo več okužb, kot je bilo opravljenih testov PCR.

V torek je bilo opravljenih 17.143 testov PCR in 96.160 hitrih testov, skupno torej 113.303 testov. Potrjenih je bilo 23.433 okužb z novim koronavirusom. Iz objavljenih podatkov ni mogoče razbrati, koliko okužb je bilo potrjenih s testi PCR in koliko s hitrimi testi.

Število potrjenih okužb je večje kot v preteklih dneh, saj se od včeraj dalje kot potrjene štejejo tudi primeri, potrjeni s hitrim antigenskim testom. Da bo danes višje število potrjenih primerov, je bilo razvidno že iz podatka o številu izdanih TAN kod

V zadnjih dneh je spremenjeno tudi poročanje o razmerah v bolnišnicah. Pristojni sporočajo, koliko pacientov je hospitaliziranih s covidom-19 in koliko zaradi covida. Zadnji znani podatki kažejo, da je na navadnih oddelkih zaradi covida-19 hospitaliziranih 391 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 116.

Na PCR samo tisti, ki jih napoti zdravnik

Od 1. februarja je v veljavi nov protokol, ki v statistiko pozitivnih šteje tudi tiste, ki so bili pozitivni na testiranju s hitrimi antigenskimi testi. Testiranje s testi PCR je po novem predvideno le, če tako presodi zdravnik. Praviloma naj bi na  test PCR morali kronični bolniki, nosečnice, imunokompromitirani pacienti in otroci. 

Veljavnost potrdila po pozitivnem hitrem antigenskem testu je enaka kot po pozitivnem testu PCR, a potrdilo po testu HAT velja samo v Sloveniji. 

Spremenila so se tudi pravila, ko gre za veljavnost covid potrdil. Več o tem v članku V torek morda ne boste smeli v trgovino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • d441a3eb6182bdfa832639adb0a11dd39ecfc1e0 15:39 02.februar 2022.

    @Ender3,usedi se👃.

  • Ender3 14:05 02.februar 2022.

    Ta planodemija se vzdržuje na osnovi testov, ki ob takšni dnevni incidenci zgobijo pomen..Učinkov in pritiskov na bolnišnice ni, kar samo dokazuje, da je potrebno ta sev izkoristiti s prebolevanjem in prekuževanjem. PCT ukrep in cepljenje nimajo več nobenega smisla.!!

  • endrug 13:16 02.februar 2022.

    Verjetno jih je še veliko več pozitivnih, saj velikokrat testiranje v nosu ni pozitivno, v grlu pa je. Bo vsaj v dveh dneh konec. Bi pa lahko že danes sprostili vse ukrepe, ker niti približno ne delujejo. Ogroženi pa se ...prikaži več naj samoizolirajo za dva tedna.