Slovenija
20 ogledov

Padel še zadnji velikan

Primorje Suzana Kos
Konec kalvarije. Delavci na novogoriško sodišče vložili predlog za stečaj Primorja. Upniki rubijo. Stečajna masa kopni. V zadnjih tednih je bilo zarubljenih več kot sto gradbenih strojev in naprav.

Gradbinec. “Točno opoldne smo delavci vložili predlog za stečaj treh podjeti: matičnega Primorja, d. d., in dveh hčerinskih družb – Primorje Avtoservis in Primorje Instalacije,” nam je povedal prvi sindikalist Primorja Damjan Volf. Dokument, da je družba insolventna, jim je podpisal edini preostali član uprave Primorja Štefan Činč. “Če bi bila uprava moralno odgovorna, bi morala sama že zdavnaj dati predlog za začetek stečajnega postopka. Delavci bi tako že lahko bili na zavodu za zaposlovanje ali pa bi našli novega delodajalca. Obenem bi bila stečajna masa bistveno večja, kot je zdaj,” je ob tem pripomnil Volf.

Stečajna masa kopni

Po naših informacijah so upniki, ko so zavohali, da je stečaj zadnjega od velikih treh gradbincev neizogiben, maksimalno pohiteli. Rubežev opreme naj bi bilo iz tedna v teden več. To potrjujejo tudi delavci. “Absurdno je, da upniki ne rubijo toliko, kolikor jim dolguje Primorje, ampak tudi trikratno vrednost. Dogaja se, da gradbeni stroji na prvi dražbi niso prodani, na drugi oziroma tretji pa rubežniki s seboj pripeljejo prijatelja, ki opremo kupi po smešno nizki ceni, tako rekoč na pol zastonj,” je bil kritičen Volf in prst uperil tudi v državo, ki tako početje omogoča.

Zbrati morajo 12 tisočakov

Delavci morajo v naslednjih dneh poravnati stroške zahteve za stečaj; za vsakega od treh podjetij okoli štiri tisočake. Kje bodo dobili denar, ne želijo povedati, zagotavljajo pa, da postopek gotovo ne bo padel zaradi neplačane takse.

Primorska socialna bomba

V Ajdovščini bo po stečaju Primorja stopnja brezposelnosti med najvišjimi v državi – lahko bi presegla 30 odstotkov. Na cesti bo ostalo 750 delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.