Slovenija
17 ogledov

Padla je meja 40 stopnji Celzija!

Pes med vročino
1/12
Pixsell
Kot je bilo napovedano, so se tudi danes temperature po nižinah v državi povzpele krepko čez 30 stopinj Celzija. Ponekod po državi danes padli rekordi, "najhladneje" pa ... na Primorskem. Vas zanima, v katerih mestih so izmerili največ?

V Biljah pri Novi Gorici so termometri v senci danes med 14.30 in 15. uro pokazali 34 stopinj Celzija, tako kot v Bohinjski Češnjici, Bovcu in Krajinskem parku Goričko. A te temperature so bile pravzaprav zelo sveže napram tistim, ki so jih izmerili bolj na vzhodu države!

V Dobličah pri Črnomlju je samodejna merilna naprava po podatkih spletne strani Arso v tem času namerila kar 40 stopinj Celzija, le stopinjo manj je žgalo v Novem mestu. V Krškem in na letališlu Cerklje ob Krki so imeli 38 stopinj, prav toliko tudi v Ljubljani, medtem ko je na Babnem polju, pozimi znanem po polarnem mrazu, pri 756 metrih nad morjem termometer kazal 33 stopinj!

Jure Cedilnik iz Arsa je za Žurnal24 povedal, da lahko za nekatera mesta po državi že potrdijo rekordne temeprature. Te so tako danes pokazali termometri v Ljubljani za Bežigradom, Šmartnem pri Slovenj Gradcu in Novem mestu, za Črnomelj pa bodo rekord lahko potrdili šele z naknadnim preverjanjem vremenske postaje. 

V vremensko peč še vedno nalagajo drva

Po Cedilnikovih besedah je zelo zanimivo, da je bilo danes relativno najhladneje na Primorskem, a že za jutri napoveduje porazdelitev tak visokih temepratur tudi na zahodni del države.

Nedelja in ponedeljek naj bi bila sicer za odtenek manj vroče, medtem ko naj bi bil vrhunec tokratnega vročinskega vala sredi polovice naslednjega tedna.

Vsaj do takrat bo veljala tudi velika toplotna obremenitev. Zaradi suše in visokih temperatur predvsem na Primorskem obstaja velika nevarnost požarov v naravi. Na Arsu opozarjajo tudi na povečano verjetnost, da bo na Primorskem presežena opozorilna koncentracija ozona. Danes so tako izmerili preveč ozona v Novi Gorici in na Otlici.

Kako se spopadate z vročino? Pošljite nam vaše fotografije!

Komentarjev 1
  • girl36 21:44 03.avgust 2013.

    Oooo glej glej, ENA fotografija celo NI iz Ljubljane ...