Slovenija
15 ogledov

Pahor bo odgovarjal

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Premier Borut Pahor bo na današnjem rednem zasedanju DZ odgovarjal na vprašanja o prioritetah vlade do konca mandata, dostopu do arhivov in bančnih posojilih v zvezi z menedžerskimi prevzemi.

Januarsko redno zasedanje državnega zbora se bo danes začelo s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Borutu Pahorju in ministrom. Premier bo med drugim odgovarjal na vprašanja o prioritetah vlade do konca mandata, dostopu do arhivov in bančnih posojilih, povezanih s spornimi menedžerskimi prevzemi.

Vprašanje Zvoneta Černača (SDS) se bo nanašalo na po njegovem mnenju protipravno omejevanje dostopa do javnega arhivskega gradiva nekdanje Službe državne varnosti. Včeraj je sicer predsednik opozicijske SDS Janez Janša v pismu premieru Pahorju zapisal, da od njega pričakuje razrešitev direktorja Sove in Arhiva RS zaradi omejevanja dostopa do gradiva Arhiva RS. Po njegovem vlada predlog zakonske novele, s katero bi zaprla dostop do omenjenega arhiva, utemeljuje z argumenti, ki kažejo, "da se želi v okviru zaščite nacionalnih interesov in varnosti prikriti delovanje nekdanje SDV".

Preberite še: Poštni dolgovi političnih strank – SD, LDS, SLS, Zares in SDS so bile po neuradnih podatkih 20. januarja pošti dolžne 272 tisočakov.

Janša je opozoril še, da se je prvič v zgodovini Slovenije zgodilo, da je "državni organ javno izjavil (SOVA, Arhiv RS), da ne bo spoštoval zakona ter nato protizakonito omejil državljanske pravice" in da je "Sova preprečila izvedbo parlamentarnega nadzora Komisiji DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb".

Radovana Žerjava (SLS) pa zanima, ali drži trditev, ki jo je izrekel direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev Damjan Žugelj, da je imela Banka Slovenije kot nadzornik bančnega sistema vpogled v vsa slabo zavarovana večstomilijonska bančna posojila menedžerjem.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič bo premierja vprašal, kaj je storila oziroma kaj bo storila vlada oziroma njeno ministrstvo za zunanje zadeve v zvezi z zaščito Slovencev, živečih na Kosovu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.