Slovenija
1239 ogledov

Pahor v poslanici povedal, v čem je Slovenija najboljša na svetu

Borut Pahor Anže Petkovšek
Pred iztekom koledarskega leta sta slovenski premier Miro Cerar in slovenski predsednik Borut Pahor ocenila iztekajoče se leto 2017 in napovedala, kaj lahko pričakujemo v prihajajočem letu 2018.

Slovenski premier Miro Cerar je v novoletni poslanici opozoril na vedno nove preizkušnje. Poudaril je, da je čas, v katerem živimo, nepotrpežljiv in od nas terja nenehne odgovore na vedno nove preizkušnje. Leto 2018 bo po njegovih besedah leto preizkušenj za politiko in za državljane, ki jim želi sodelovanja, spoštovanja in modrih odločitev.

Prepričan je, da Slovenija danes - "ne naključno, ampak zaradi trdega dela, odrekanja in vizije" piše nova poglavja v knjigi uspeha. "Leto, ki se izteka je bilo za Slovenijo zelo uspešno. Napovedana nam je visoka, skoraj petodstotna gospodarska rast, stopnja brezposelnosti je vsak dan nižja in kar me najbolj veseli: od leta 2014 je službo v Sloveniji našlo 73.300 mladih. Slovenija je vnovič dom novih, tudi tujih investicij. Leto 2017 si bomo zapomnili tudi po dejstvu, da je arbitražno sodišče dokončno in v celoti določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško," je naštel.

Miro Cerar | Avtor: EPA EPA

Ne zanemarjajmo solidarnosti

Leto 2018 bo po Cerarjevi oceni pomembno leto preizkušenj za politiko in za vse državljane. "A ob soočanju z novimi izzivi se moramo učiti iz naukov, ki jih ponuja preteklost in ohraniti trdo prigarane sadove sedanjega gospodarskega uspeha. S pridelanimi sadovi moramo gospodariti odgovorno, preudarno in na prvo mesto postaviti skupno dobrobit države," je poudaril.

Premier je opozoril, da ob tem ne smemo nikoli pozabiti na človeka: "Prepogosto hitimo mimo tistih, ki našo solidarnost najbolj potrebujejo. Zato vas v teh prazničnih časih pozivam: bodimo drug drugemu v prvi vrsti človek. Spoštujmo se in gradimo skupaj mostove sodelovanja. Zlahka se da zrušiti, kar je nekdo stežka in mukoma zgradil. Naj bo novo prihajajočo leto 2018 priložnost, da skupaj dokončamo začeto in zgradimo družbo prihodnosti, ki pozna nauke svoje zgodovine, a svoj pogled pogumno upira v jutrišnji dan."

Državljankam in državljanom je zaželel, da praznične dni izkoristijo za tiste, ki jih imajo najraje, hkrati pa jih pozval, da ne pozabijo na tiste, ki so osamljeni, bolni in vse ostale, ki potrebujejo našo pomoč. Z dobrimi željami se je obrnil tudi k Slovenkam in Slovencem zunaj meja Slovenije ter k slovenskim vojakom in policistom na misijah v tujini.

Predsednik Pahor v novoletni poslanici ponosno o Sloveniji

Predsednik republike Borut Pahor pa je v novoletni poslanici izpostavil nekaj najbolj odmevnih slovenskih dosežkov, zaradi katerih smo lahko "eden na drugega in na našo domovino tudi ponosni". Državljankam in državljanom je zaželel, da bi v prihodnjem letu storili nekaj takega, na kar bi lahko bili ponosni.

Božiček in Pahor | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot je izpostavil predsednik republike, je Slovenija na vsem svetu najboljša za otroke in kot prva na svetu razglašena za zeleno državo. Skupina njenih znanstvenikov je prva v raziskovanju virusa zika, ima najboljši program za zdravje zob v šolah na svetu, v Sloveniji opravijo največ presaditev srca na milijon prebivalcev.

Slovenija ima v športu največ svetovnih in olimpijskih prvakov na število prebivalcev, ima najboljšo vrhunsko kuharico na svetu, ima absolutnega zmagovalca znanstvene olimpijade, najboljši dekliški zbor v Evropi, je nadaljeval in spomnil tudi, da je v zadnjih petih letih zmanjšala stopnjo brezposelnosti mladih več kot za polovico.

Ob tem Pahor opozarja, da vse ni dobro, toda "dobro je začelo končno spet zmagovati". "Seveda ne smemo niti za hip spregledati številnih stisk in težav naših ljudi. Toda da jih bomo rešili, potrebujemo spodbudo. Navdih. Samozavest, da skupaj zmoremo. Optimizem. Ponos," j e poudaril.

Komentarjev 5
 • dragec 10:02 02.januar 2018.

  Albanski ćefur - pleško. pridi na oblast, Bo dosti bolj zanimivo - prihajajo zombi.

 • Avatar stoychi
  stoychi 14:10 01.januar 2018.

  zgoraj omenjena gospoda se doslej v politiki nista izkazala. Bila sta zgolj sluge raznih stricev iz ozadja. Lepo bi bilo tudi, če bi se pokazala v pravi luči brez lasulj in takšnih in drugačnih mask in priznala koliko milijonov € ...prikaži več imata na skritih računih.

 • mirror 18:13 31.december 2017.

  Veliko raje bi državljani slišali da ima država naša prijazno poslovno in davčno okolje. O tisti oprani milijardi ni nič novega. NLB se ni prodala kljub obljubam oblasti. AS je tudi propadel projekt. Gospodarska rast je zaradi nemške gospodarske rasti, ...prikaži več, ne pa zaradi ukrepov in reform naše vlade. Pa še temu ni preveč verjeti, ker se novi krediti še kar najemajo. Upajmo, da bo drugo leto bolje.