Slovenija
545 ogledov

Pahor: Enotnosti so botrovale štiri "magične prvine"

Borut Pahor, predsednik republike, na državni proslavi na Kongresnem trgu Anže Petkovšek
Ob obletnici plebiscita številne slovesnosti.

Na dan, ko je pred 29 leti potekal plebiscit o samostojni Sloveniji, smo v Sloveniji s številnimi slovesnostmi zaznamovali dan samostojnosti in enotnosti, ki ga bomo sicer praznovali v četrtek. Predsednik republike Borut Pahor je na osrednji slovesnosti poudaril, da Slovenija ne potrebuje plebiscitarne enotnosti, potrebuje pa dialog in sodelovanje.

Enotnost na plebiscitu je bila odločilna za ustanovitev države in njeno enotno vojaško obrambo, je na osrednji državni proslavi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma dejal Pahor. Takšne enotnosti po njegovih besedah Slovenija danes ne potrebuje, potrebuje pa več dialoga in sodelovanja.

Spomnil je na enotnost ob plebiscitu za samostojno državo, ki so ji po njegovih besedah botrovale štiri "magične prvine": jasna vizija samostojne države, odločno voditeljstvo, iskren dialog in tvorno sodelovanje.

Enotnost na plebiscitu je bila odločilna za ustanovitev države in njeno enotno vojaško obrambo, je poudaril Pahor in dodal, da bi bil razvoj zgodovinskih dogodkov drugačen, če bi namesto polne enotnosti na plebiscitu odločitev za ustanovitev lastne države zmagala le za las.

"Politika razlike izkorišča za delitev"

Danes po njegovih besedah vidimo porast politike, ki deli. "Ta politika se ne trudi, da bi razlike presegala, nasprotno. Te razlike izkorišča," je poudaril. Slovenija zato po njegovem mnenju potrebuje več dialoga in sodelovanja.

Slovenska zastava | Avtor: Profimedias Profimedias

Opozoril je tudi, da se je po koncu finančne in gospodarske krize prestrukturiralo gospodarstvo, država pa ne. Odlašanje z njeno modernizacijo, ki vključuje strukturne spremembe bo po njegovih besedah postajalo vse večji problem. Poleg tega jih v prihodnjem letu čaka oblikovanje podnebne politike, konferenca o evropski prihodnosti in spremembe volilne zakonodaje, je spomnil predsednik republike.

"Morda danes res ni tak prelomen čas, ki bi terjal narodno enotnost kot pred skoraj 30 leti. Vendar imamo kup neposrednih in velikih, zahtevnih in zapletenih nalog, ki jih lahko dobro in uspešno opravimo samo skupaj," je še dodal Pahor.

Marjan Šarec na Brdu pri Kranju

Visoki predstavniki države so praznik zaznamovali tudi na drugih slovesnostih. Predsednik vlade Marjan Šarec na Brdu pri Kranju sprejel svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo leta 1991. V izjavi medijem je spomnil na njihovo bolečo izgubo in dodal: Dati svoje življenje za domovino je nekaj največjega, kar lahko človek stori.

Potegnil je tudi nekaj vzporednic med tedanjimi in današnjimi časi. Tudi tedaj politika ni bila povsem enotna, je pa zato narod takrat stopil skupaj, je spomnil. Plebiscit je bil res izjemno dejanje slovenskega naroda in za osamosvojitev Slovenije je zaslužen celoten narod, ne le posamezniki, je izpostavil premier. Izrazil je prepričanje, da bi tudi danes narod lahko spet stopil skupaj.

Sprejema so se udeležili tudi predsednik republike Pahor, minister za obrambo Karl Erjavec in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Podpredsednik DZ Jože Tanko pa je na slavnostni seji DZ pred dnevom samostojnosti in enotnosti poudaril, da je bilo eno temeljnih izhodišč slovenske osamosvojitve upor proti kršenju človekovih pravic. Prek postulatov pravne države naj bi bilo v Sloveniji enako varstvo pred zakonom zagotovljeno vsakomur. Vendar pa še zdaleč ni vse tako, kot bi moralo biti, je opozoril.

Tanko je spregovoril tudi o aktualnih razmerah v državi in kot največje breme države pa je navedel nedelovanje preiskovalno-sodnega sistema.

Maša za domovino v ljubjlanski stolnici

Še pred osrednjo slovesnostjo in slavnostno sejo DZ je v ljubljanski stolnici tradicionalno potekala maša za domovino. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v pridigi spomnil na osamosvojitveno dogajanje pred 29 leti. Med tistimi, ki so premogli dovolj politične odločnosti in poguma, da so milostni trenutek spremenili v uresničenje pričakovanj, je izpostavil letos preminulega Ivana Omana.

Zore se je tudi zavzel za krepitev pozitivnih vrednot in za veselje nad življenjem. Skupno dobro je po besedah nadškofa najprej naša narodna skupnost, njena življenjska moč, njena skrb za prihodnost, ki jo omogoča le naša skupna odločitev za življenje, za več življenja, za veselje nad življenjem.

Kritičen pa je bil do dela vladajoče politike, ki ni sposoben oz. noče uveljaviti vladavine prava ter izpolniti odločb ustavnega sodišča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Kmodri 17:39 24.december 2019.

    Impičmet in v Polje...

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:50 24.december 2019.

    ja štiri politikantske magične prvine; bančne kraje, korupcija, klientelizem in šarlatanstvo.

  • sam50 08:08 24.december 2019.

    Ga spet daje magija-ne razumem,kako ga lahko narod ob vseh neumnostih,ki jih je naredil v škodo države sploh voli....