Slovenija
12 ogledov

Pahor in Erjavec brez dogovora

Erjavec je Pahorja v soboto stisnil v kot z zavrnitvijo ponujene četrtinske uskl Žurnal24 main
Karl Erjavec jutri razrešitve v državnem zboru ne pričakuje. Dejal je še, da nekateri poslanci razmišljajo o izstopu iz koalicije. Erjavec bil na zagovoru pri Pahorju.

Z jeklenimi obrazi sta se po današnjem pogovoru razšla premier Borut Pahor in minister Karl Erjavec. Na sestanku sta bila tudi vodji poslanskih skupin DeSUS Joško Godec in SD Bojan Kontič ter generalni sekretar DeSUS-a Ljubo Jasnič.

Pahor je Erjavca na pogovor poklical po tem, ko je prvak DeSUS-a danes dejal, da se Pahor ne drži dogovora, po katerem naj bi pred razpravo o razrešitvi Erjavca zakon o računskem sodišču poslali v ustavno presojo.

 

Ugiba se, da se DeSUS pogovarja z Miranom Gajškom, zaposlenim na MOL.

Sicer pa so se poslanci DeSUS-a z Erjavcem pogovarjali v poslanski skupini. Napovedovali so, da se bo "nocoj nekaj zgodilo''. Pomeni to, da bo Erjavec odstopil ali bo večer prinesel ime novega kandidata za okoljskega ministra?

Ustavna presoja – močno orožje

Erjavec je dejal, da mu je premier obljubil, da bo ustavna presoja stekla še pred njegovo razrešitvijo in zaradi te obljube je povsem miren.

 

Bo vrnil mandat?
Poslanec DeSUS-a Franc Jurša pa želi vrniti mandat. ''Nisem zadovoljen s tem, kar se dogaja. Premier mora imeti enake kriterije za vse ministre, za vse politike. V poslanski skupini me ni prepričal, da je Erjavec naredil več napak kot kak drugi minister,'' pravi Jurša.

Dodal je, da ni lobiral pri nobenemu, ker ima za sabo tako močno orožje, kot je ustavna presoja. Poudaril je, da je profesor ustavnega prava Lojze Ude ocenil, da je poziv računskega sodišča k razrešitvi ustavnopravno sporen.

Eliminacija
''Imamo nekaj kandidatov, zelo dobrih in strokovnih. Ampak najprej je treba razrešiti Karla Erjavca. Jutri razrešitve ne pričakujem. Računam, da bodo poslanci varovali ustavni red in pravno državo,''
pravi Erjavec. 

Erjavec je še enkrat dejal, da njegova razrešitev ni povezana z ločevanjem komunalnih odpadkov, pač pa "gre za to, da je treba Karla Erjavca eliminirati iz slovenskega političnega prostora".

Politični škandal

Erjavec se je odzval tudi na nekatere navedbe, da naj bi pravosodni minister Aleš Zalar pri premierju posredoval za sestanek s predsednikom računskega sodišča Igorjem Šoltesem. Erjavec je dejal, da o tem ne ve nič. Če bi bilo res, pa bi šlo po njegovih besedah za ''prvovrstni politični škandal''.

Lobiranje?

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti je za Žurnal24 dejal, da sta ga v državnem zboru obiskala Zanoškar in še en poslanec DeSUS-a in ga poskušala prepričati, da SNS na jutrišnjem zasedanju DZ ne bi podprla razrešitve Erjavca z mesta ministra za okolje in prostor. ''O tem, kaj počnejo poslanci stranke DeSUS, ne vem nič, zato tega ne morem komentirati," pa je o lobiranju dejal Erjavec.

Zanoškar se umika
Medtem se je Zanoškar odločil, da ne bo sprejel kandidature za Erjavčevega naslednika. Na vprašanje, zakaj se je odločil za umik kandidature, je dejal, da je razlog za to zelo slaba podpora s strani koalicijskih strank, Socialnih demokratov in Zaresa.

"Neprepričljivo pa je tudi mnenje premierja Boruta Pahorja," je dejal Zanoškar in dodal, da je to zelo slaba popotnica za kandidaturo.

Člani stranke DeSUS bodo sicer na sestanku, ki naj bi potekal med današnjim zasedanjem državnega zbora, tako govorili o kandidatih za novega okoljskega ministra.

Že minuli teden so v DeSUS-u pojasnili, da je kadrovska komisija stranke kandidata že izbrala. Ljubo Jasnič, generalni sekretar stranke, o imenu takrat ni želel govoriti, po neuradnih informacijah pa naj bi bil izbran prav Zanoškar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.