Slovenija
0 ogledov

Pahor kritičen do koalicije

Največja opozicijska stranka je v dokumentu, imenovanem Slovenija danes: Ocena s Žurnal24 main
Po torkovi neizvolitvi Potrča za podpredsednika DZ Socialni demokrati ne bodo več predlagali kandidata za to mesto v državnem zboru.

Predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor je sporočil, da po torkovi neizvolitvi njihovega vodje poslanske skupine Mirana Potrča za podpredsednika državnega zbora stranka ne bo več predlagala kandidata za to mesto. Po Pahorjevem mnenju koalicija v skladu s svojo odgovornostjo ni zagotovila izvolitve Potrča, ker očitno nima več moči, da bi izpolnila to odgovornost. "Ko gre za njene neposredne interese, je sposobna zagotoviti politični minimum, ko pa gre za odgovornosti, ki niso neposredno povezane z njenimi interesi, pa te odgovornosti ni sposobna več uveljaviti," meni prvak SD.

Izgovori koalicije na majavih nogah

Po mnenju Pahorja so izgovori koalcije ob neizvolitvi Mirana Potrča (na sliki) za podpredsednika DZ na majavih nogah. © BOBO

 
Izgovori koalicije, zakaj Potrč ni bil izvoljen, so po njegovih besedah na majavih nogah. Koalicija bi namreč lahko že ob napovedi Potrčeve kandidature to povedala. Takrat pa so stranke, ki imajo politično večino, izrekle podporo njegovi kandidaturi, je dodal Pahor. "Politična koalicija Janeza Janše se zaveda svoje odgovornosti, da izvoli tretjega podpredsednika iz vrst največje opozicijske stranke, vendar nima moči," pojasnjuje predsednik največje opozicijske stranke. Zato je Pahor napovedal, da v prihodnje stranka ne bo več predlagala svojega kandidata za to mesto v državnem zboru.

Pahor tudi o pokrajinah

Po mnenju Pahorja je 14 pokrajin za tako majhno in razdrobljeno državo preveč.

 
Glede razprav o številu pokrajin pa je po Pahorjevem mnenju slovenska politika glede tega pred dvema slabima izbirama. Slaba izbira je, da se politika sklicuje na tako imenovani politični realizem in meni, da drugačnega števila od 14 ne more biti, če hočemo, da je pokrajinska zakonodaja sprejeta. Nesprejetje pokrajinske zakonodaje bi v SD "sprejeli s težkim srcem, saj smo si za regionalizacije prizadevali od osamosvojitve naprej", je povedal Pahor. Številka pa je za tako majhno in tako razdrobljeno državo prevelika, meni Pahor.

V petek dopolnila SD glede vojnega zakona
Pahor je ob tem dejal, da bo v petek delovna skupina, ki so jo oblikovali v stranki, dokončno oblikovala predlog dopolnil SD na osnutek zakona o žrtvah vojnega nasilja. Preden bi ta tematika postala točka razkola v slovenski politiki, želi SD podati predloge za izboljšavo vsebine zakona, je še dodal. Po koncu sestanka bo Potrč, kot vodja poslanske skupine, poslal pismo o vsebini dopolnil vodjem poslanskih skupin
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.