Slovenija
940 ogledov

Pahor moral priznati premoč kar dvema

Borut Pahor, predsednik republike Saša Despot
Podpora stranki SDS ostaja nespremenjena. Največji dvig podpore beleži NSi, največji padec pa LMŠ. Predsednik države Borut Pahor zdrsnil na tretje mesto.

Srednja ocena dela vlade se je ta mesec glede na rezultate javnomnenjske raziskave, ki jo je za Delo izvedla Mediana, nekoliko zvišala. Podpora vodilni stranki SDS na lestvici ostaja nespremenjena. Največji dvig podpore beleži NSi, največji padec LMŠ. 

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi največ podpore med strankami s 17,3 odstotka prejela SDS. Podpora tej stranki glede na predhodni mesec ostaja nespremenjena.

Volišče v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Volišče v Ljubljani na predčasnih volitvah v Državni zbor 2018. Anže Petkovšek
Drugo mesto bi zasedla SD, ki bi prejela 11,7 odstotka, kar je skoraj za odstotno točko več kot v juniju, a kljub temu še vedno pol odstotne točke manj kot v maju. Sledi Levica, ki bi prejela 8,4 odstotka (junija 8,6 odstotka). LMŠ beleži padec za dve odstotni točki na 7,7 odstotka, kar bi jo uvrstilo na četrto mesto.

Za NSi bi tokrat glasovalo 5,7 odstotka vprašanih, v junijski raziskavi pa 3,5 odstotka. Podpora je na 3,4 odstotka zrasla DeSUS, SAB in Piratski stranki pa na 3,2 odstotka. Dobra država je ostala na dveh odstotkih, Zelene Slovenije bi tokrat volilo 1,6 odstotka vprašanih, SLS 1,2 odstotka, SNS 0,9 odstotka in SMC 0,4 odstotka.

Da ne vedo, koga bi volili, je odgovorilo 17,6 odstotka vprašanih, 11,2 odstotka ne bi volilo nobene stranke, trije odstotki niso želeli odgovoriti, slab odstotek pa bi oddal prazno glasovnico.

Srednja ocena dela vlade se je nekoliko dvignila, z 2,47 na 2,48. Še vedno dobra polovica vprašanih delo vlade ocenjuje kot negativno ali zelo negativno. Delo vlade kot srednje dobro ocenjuje 22,1 odstotka vprašanih, kot pozitivno oz. zelo pozitivno pa 22,3 odstotka vprašanih. Nekoliko se je zvišala tudi srednja ocena dela DZ, in sicer z 2,39 na 2,43.

Pahor zdrsnil na tretje mesto

Na lestvici priljubljenosti politikov že pet mesec vodi minister za zdravje Janez Poklukar. Z drugega mesta je predsednika republike Boruta Pahorja izrinil predsednik DZ Igor Zorčič. Pahorju, ki je na tretjem mestu, sledijo minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, minister za zunanje zadeve Anže Logar ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Največji skok meseca beleži koordinator Levice Luka Mesec, ki je tokrat na 11. mestu, največji padec pa notranji minister Aleš Hojs, ki je na 19. mestu. Pred njim je predsednik vlade Janez Janša, dvajseterico pa zaključuje minister za kulturo Vasko Simoniti.

Raziskavo je za uredništvo Dela izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 5. in 7. julijem na reprezentativnem vzorcu 710 prebivalcev Slovenije.

Komentarjev 3
  • Naklonsky 15:36 13.julij 2021.

    No, in zagovorniki predčasnih volitev... Fafajonka s svojimi pajdaši bi sestavila vlado? Bedno.

  • Janez_53 10:06 13.julij 2021.

    Inštitut Mediana je opravil anketo po naročilu Dela , ki pa jo portal Siol in Žurnal24 prikazujeta POPOLNOMA DRUGAČE!!! KAKO JE TO MOŽNO? KDO TOREJ PONAREJA ALI "FRIZIRA" rezultate tako, kot je za njega najugodneje?