Slovenija
0 ogledov

"Pahor naj se ne vmešava"

Milan Brglez opozarja, da je trenutno v Libiji razlika med civilnim prebivalstvo Žurnal24 main
Sprejeta resolucija in morebitno vojaško posredovanje z letalskimi napadi ne more spremeniti razmer v Libiji, trdi Brglez, ki Pahorju svetuje, naj se ne vmešava. Tuji analitiki: resolucija korak v neznano.

Resolucija ne bo spremenila razmerja sil v Libiji, lahko pa zacementira status quo, pravi strokovnjak za mednarodne odnose Milan Brglez. Po njegovih besedah besedilo resolucije ne omogoča prostega posredovanja tujih držav, v prvi vrsti članic Nata in Arabske lige, saj striktno določa, da lahko tuja letala napadejo šele ob dokazih o ogroženosti civilnega prebivalstva.

Gadafi je razglasil premirje. Več TUKAJ.

A meja med civilisti in oboroženimi uporniki je v Libiji zelo zabrisana, za Žurnal24 opozarja Brglez in dodaja, da bo Libija v prihodnje verjetno razdeljena, Bengazi, središče upora proti polkovniku Muamerju Gadafiju, pa najverjetneje ne bo osvojen, dokler bodo tam ostali civilisti.

Analitiki menijo, da bi bil najbolj ugoden rezultat dosega prekinitve ognja in nekakšna razdelitev države. Gadafi naj bi v prihodnjih dneh pritisnil na plin pri ofenzivi nad uporniki, nato pa še pravi čas umaknil svoje sile iz puščave, kjer so lahka tarča tujim vojaškim letalom.

V ozadju sprejemanja in zavlačevanju pri sprejemanju resolucije je bilo veliko taktiziranja, s čimer sta predvsem Rusija in Kitajska dosegli tako besedilo, ki onemogoča široko posredovanje in s tem eklatanten boj za nadzor nad naftno industrijo v Libiji.

Slovenija naj ostane ob strani
Brglez sicer slovenskim oblastem svetuje previdnost pri postopanju z Libijo. Kot pravi, kot članica Nata zaradi načina delovanja organizacije ni dolžna sodelovati v akciji, če ni jasnih dokazov, da se v Libiji dogajajo zločini proti človečnosti in proti komu se dogajajo.

Odvisno od Gadafijeve glave
Medtem pa je Henry Smith, mednarodni analitik za Reuters, dejal, da bo posredovanje v Libiji korak v neznano, saj je zelo težko napovedati, kaj bo sledilo. "Veliko je odvisno od tega, kaj se bo dogajalo v Gadafijevi glavi," opozarja Smith in spominja na dolgo zgodovino nepredvidenih potez samodržca.

Nekateri ugledni strokovnjaki opominjajo na možnost ponovitve pokola po vzoru Srebrenice ali Ruande.

Nekdanji britanski veleposlanik v Tripolisu Richard Dalton pa spominja na pregovorno libijsko nastrojenost proti tujcem, kar bi lahko v primeru napadov tujih sil Gadafi izkoristil za svojo podporo. Pri tem je velika nevarnost za tujo koalicijo morebitna kolateralna škoda, ki se ji je z zračnimi napadi zelo težko izogniti, kar je Američane v Afganistanu že privedlo do večje uporabe kopenskih sil, ki pa v Libiji ne pridejo v poštev.

V tej luči je tudi bolj razumljiva zadržanost Nemčije pri podpori resoluciji, saj so prav nemški obveščevalci zakuhali enega najhujših pokolov v Afganistanu, potem ko so ameriška letala zaradi napačnih informacij napadla konvoj civilistov, ki je terjal več kot sto življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.