Slovenija
10 ogledov

Pahor o zaupnici še ni rekel zadnje

V vladi pravijo, da so med sestavo proračunov za prihodnja leta prisluhnili ljud Žurnal24 main
Predsednik vlade Borut Pahor ni še izključil možnosti o tem, da bi sam vložil predlog za glasovanje o zaupnici vladi.

Na političnem parketu še naprej odmeva izjava predsednika Zaresa Gregorja Golobiča, da bi premier Borut Pahor lahko sam predlagal zaupnico vladi. Pahor je glede tega dejal, da si ne bi želel prevzeti odgovornosti za vodenje države, "če neka odločitev, ki jo štejem za pomembno", ne bi bila izglasovana. "Če bom ocenil, da je v primeru proračuna tako, se bom tako tudi odločil," je dejal. Se pravi, da bi Pahor lahko vezal glasovanje o zaupnici vladi vezal na sprejem proračuna in če ta ne bi bil izglasovan bi vlada padla. Desus je na primer že dejal, da proračuna en bodo podprli, če bo vlada zamrznila pokojnine.

 
 

Kmalu bomo potegnili črto pod delom vlade v 12 mesecih. Mislim, da se bo izkazalo, da so ljudje čutili socialno breme krize bistveno manj, kot če vlada ukrepov ne bi sprejela.

premier Borut Pahor

 
Spomnil je, da je že ob začetku mandata poudaril, "da utegnejo v teh težkih časih priti odločitve, ko bo modro razmisliti o glasovanju o zaupnici".  Kar se tiče napovedi o interpelaciji pa je Pahor spomnil, da "bomo kmalu potegnili črto pod delom vlade v 12 mesecih". Prepričan je, da so ukrepi vlade omilili posledice krize.

Bo zdržala država?
Opozicijski prvak Janez Janša je poudaril, da je zaupnico možno vezati na vsako odločitev v državnem zboru in da gre za relativno enostaven postopek. Ob tem je opozoril, da ni ključno vprašanje, ali bo zdržala koalicija, ampak ali bo, glede na enormno zadolževanje in neukrepanje, zdržala država.

Janša je poudaril, da bodo v SDS pripravili novo analizo gospodarske, socialne in politične situacije v Sloveniji. "Če se ta situacija ne bo izboljšala, bomo predlagati tudi ustrezne ukrepe, vključno s predlogom za interpelacijo o celotni vladi," je dejal.

Prvak SDS je sicer v petek dejal, da bodo v stranki v  prihodnjih tednih skrbno spremljali razmere in čez dva meseca, ko bo naslednja seja sveta stranke, predlagali ustrezne politične ukrepe, zato da Slovenija ne potone še globlje v recesijo. Pri tem je omenil tudi razmislek o vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi ali pa interpelacije zoper vlado.

Konfuzno funkcioniranje
Predsednik SLS Radovan Žerjav je dejal, da si vlada po njegovih ocenah zasluži interpelacijo ne samo zaradi slabega spopada z gospodarsko krizo, ampak ''tudi zaradi konfuznega funkcioniranja, kar se tiče mejne problematike''. Kot pravi, bodo interpelacijo, ki jo napoveduje SDS, podprli. Na vprašanje, ali lahko pride do politične krize, če gre vlada sama po zaupnico v parlament, pa je odgovoril: ''Ocenjujem, da ne''.

Dodaten cirkus

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je prepričan, da bi vlada zaupnico dobila, če bi šla po njo v parlament. Na vprašanje, ali bi bilo modro, da gre po njo, pa je odgovoril: ''Lahko gre, če želimo dodaten cirkus."

''Pričakujem, da bo, če bo proračun vložen v parlamentarno proceduro, toliko usklajen, da ga bo celotna koalicija podprla. In potem ni nobenega razloga, da predsednik pogojuje zaupnico vlade,'' je na vprašanje, ali je proračun tista točka, na kateri bi morala vlada preveriti svoje zaupanje, dejal Erjavec.

Nasprotni učinek
" Glede interpelacije se bo opozicija sama odločila, vlada na to nima vpliva," je v izjavi za medije dejal pravosodni minister Aleš Zalar. Po njegovih besedah pa ne bi bilo slabo, če bi se opozicija spomnila, kako se je okrepilo zaupanje v notranjo ministrico Katarino Kresal, potem ko je bila ta interpelirana.

Zalar (LDS) je dejal, da morda želi opozicija z morebitno vložitvijo interpelacije pomagati sedanji koaliciji. ''In če bo tako, se bomo znali ustrezno odzvati."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.