Slovenija
81 ogledov

Pahor: "Odgovornosti sem kos"

Borut Pahor na volišču
1/16
Facebook
Borut Pahor je ob razglasitvi rezultatov vzporednih volitev dejal, da se zahvaljuje za široko podporo in da je ta zmaga šele začetek. Večina podpornikov izpostavlja Pahorjevo povezovalno vlogo.

"V tem trenutku v meni prevevajo siloviti občutki in obenem spokojnost. Vaša podpora me zavezuje, v njej vidim odgovornost, da kot predsednik republike mirno, zbrano in modro sprejemam odločitve v okviru svojih pooblastil, da bi upravičil vaše zaupanje. V njem je sporočilo, da ob vseh kolosalnih težavah, ki smo jim priča, mora obstajati izhod iz njih in spoznanje, da bomo to dosegli skupaj," je v Cankarjevem domu po razglasitvi rezultatov Državne volilne komisije povedal novoizvoljeni predsednik Borut Pahor. Dejal je še, da  so vse težave premostljive, zato se moramo povezati v močno skupnost, da izidemo iz te krize.

"Časa ni veliko, ampak dovolj, da storimo, kar se marsikateremu zdi nepredstavljivo. Odgovornosti in nalogam za izhod iz krize sem kos. Delal bom, kot bom menil, da je dobro za skupnost. Ko bomo Slovenci premagali to krizo, bomo znova imeli tisto samozavest, ki smo jo že imeli, ko smo ustanovili svojo državo.  Enkrat bomo krizo premagali," je bil evforičen Pahor.


"Slovenska zvezda bo svetila na nebu," je še pristavil v družbi žene Tanje Pečar.

Pahor: "Ta zmaga je šele začetek, uspeli bomo"

Ob razglasitvi rezultatov se je novoizvoljeni predsednik zahvalil za široko podporo in dejal, da se do uradne zaprisege ne bo vtikal v delo predsednika Türka.

"Sedaj potrebujemo zaupanje eden v drugega, medsebojno spoštovanje in strpnost, naj bodo razlike med nami še tako velike. Prevzet sem nad vašo široko podporo in jo ne jemljem samo kot podporo meni osebno. Ta zmaga je samo začetek. Je začetek nečesa novega, novega upanja in časa. Od sebe bom dal sleherno moč. Neizmerno sem vam hvaležen za to zmago, za naš uspeh, za nov začetek. Ni problema, ki ga ne bi mogli rešiti skupaj, če se ga lotimo srčno in pogumno. In verjamem, da bomo uspeli," je po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev povedal Borut Pahor.

Rezultate volitev je pozdravilo veliko Pahorjevih podpornikov, kmalu so začele deževati tudi čestitke. Pahorju so čestitali vsi glavni politični akterji v Sloveniji. Eden njegovih glavnih podpornikov je tudi predsednik Državnega zbora Gregor Virant. "Izjemno vesel sem zmage Pahorja. V Državljanski listi smo ponosni, to ni le zmaga Pahorja, ampak tudi sredinske konstruktivne politike," je dejal Virant.

Predsednik SD Igor Lukšič je izpostavil dejstvo, da je imel aktualni predsednik na voljo veliko več sredstev za kampanjo kot Pahor. "Z denarjem se ne da več kupiti volitev," je pripomnil Lukšič.

Za zmago so Pahorju čestitali tudi premier Janez Janša, nekdanji predsednik Milan Kučan, aktualni predsednik Türk, predsednik SLS Radovan Žerjav, ljubljanski župan Zoran Janković, protikandidat Pahorja v prvem krogu dr. Milan Zver ter številni drugi, ki so Pahorja podpirali že v kampanji.

Zanimivo mnenje je podala evropska poslanka Mojca Kleva, sicer članica SD. "Za našo stranko je to odličen rezultat, čeprav bo minimalna podpora desnice Pahorju naši stranki na dolgi rok prej škodovala kot koristila. A naša stranka ima veliko podpornikov in trdno bazo," je glede podpore njihovemu kandidatu, ki je prišla iz desnega političnega pola, povedala Kleva.

Večina je izpostavila prav povezovalno vlogo, ki jo ima Pahor. "Ljudje so želeli politika, ki povezuje desnico in levico. To so ljudje pokazali v visokem odstotku," je dejal vodja poslanske skupine SD, Janko Veber. Podobno mnenje je podala tudi evropska poslanka Tanja Fajon.

"Sporočilo volitev je popolnoma jasno. Ljudje so se odločili, da v Pahorju vidijo osebo, ki bo znala ljudi združevati," je dodal tudi Lukšič.

Neuradno še ni znano, koga bo Borut Pahor pripeljal v kabinet, saj v štabu o tem niso želeli razpravljati pred uradno zmago. Pahorja že spremlja uradni varnostnik iz časov, ko je bil še ministrski predsednik.

Delni neuradnih izidi Državne volilne komisije po preštetih 99,99 odstotka glasovnic kažejo, da je Borut Pahor dobil 67,44 odstotka glasov, Danilo Türk pa 32,56 odstotka. Več kot dva odstotka oddanih glasovnic je bilo neveljavnih.

Komentarjev 24
  • Drago Ivanović 18:43 16.december 2012.

    Te volitve so nelegitimne in zrežirane. Po trebno jih je razveljaviti in postopek peljati od začetka in obvezna zamenjava državne volilne komisije.

  • Drago Ivanović 16:47 09.december 2012.

    Gibanje OPS dobilo ODLOČBO za nadzor dela Državne volilne komisijewww.gibanje-ops.comhttp://www.gibanje-ops.comDrago Ivanović To je plod in rezultati večletnega dela Ladislava Trohe. Kaj naj porečem na to vse skupaj kot čestitke in bravo. Gremo iz zmage v zmago ...prikaži več naprej živelo gobanje OPS. Moja malenkost je samo toliko pripomogla k temu, da je podpirala njegovo delo in poteze in mu toliko pomagala, da sva skupaj k njegovemu trudu dodala samo še piko na i in prišla do teh zadnjih rezultatov. Ladislav hvala ti da si moj prijatelj.

  • Žurnalček 15:55 08.december 2012.

    Jaz in Janša ne moreva imeti skupne domovine in jo tudi nikoli ne bova imela. Njegova domovina so vojna skladišča in tehnika v njej , moja pa sodišča in to pravična !