Slovenija
10 ogledov

Pahor odletel

Pahorja ni več na lestvici. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Raziskava Vox populi: premierja Boruta Pahorja ni več med 22 najbolje ocenjenimi politiki.

Glede na rezultate raziskave Vox populi najbolj priljubljen slovenski politik tudi ta mesec ostaja predsednik države Danilo Türk. Na drugem mestu sledi evropski komisar Janez Potočnik, prvo trojko pa sklene ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Premier Borut Pahor pa je tokrat izpadel z lestvice 22 najbolje ocenjenih politikov, je poročal Pop TV.

Raziskavo Vox populi za Pop TV in časnik Dnevnik izvaja agencija Ninamedia.

Pokojninska reforma bi padla
Tako kot je slaba podpora Pahorja, je slaba tudi podpora enemu ključnih projektov njegove vlade. Če bi bil namreč danes referendum o pokojninski reformi, bi padel. Proti bi bilo 44 odstotkov, podprlo pa bi jo 37 odstotkov anketiranih.

Izjemno nizko podporo ima tudi vlada – skoraj 80 odstotkov vprašanih je prepričanih, da je pri svojem delu neuspešna.

SDS krepi položaj
Med strankami je še naprej na prvem mestu SDS s 23-odstotno podporo. Sledi SD z 11 odstotki, na tretjem mestu pa je DeSUS. Sledijo SLS (4,4 odstotka), LDS (4,1), SNS (3,6), na repu pa je znova Zares z nekaj več kot dvema odstotkoma.

Podpora strankam glede na anketo Mediane:
SDS: 18,4 odstotka
SD: 14 odstotkov DeSUS: 7,4 odstotka LDS: 5,3 odstotka
SLS: 4,2 odstotka
SNS: 4,1 odstotka
NSi: 3,1 odstotka
Zares: 1,6 odstotka

Vse več jih je proti
Da bi pokojninska reforma na referendumu lahko padla, potrjuje tudi anketa, ki jo je za RTVS izvedla Mediana. Proti pokojninski reformi bi tako na referendumu glasovalo 54,2 odstotka vprašanih – od preteklega tedna se je delež nasprotnikov povečal s 50,7.

Najslabše v tem trenutku kaže zakonu o delu na črno, kjer se zmanjšuje tudi število tistih, ki so še prejšnji teden rekli, da bi zakon podprli. Proti zakonu se je tokrat izreklo 64,1 odstotka vprašanih.

Pri arhivih drugače
Drugačna pa je slika pri zakonu o arhivih, kjer se je glede na prejšnji teden tehtnica prevesila v korist podpornikov zakona. Tako novelo zakona, s katero bi lahko Arhiv RS zaprl del arhivov nekdanje SDV, podpira 34,6 odstotka vprašanih.

Vseh treh referendumov se namerava po podatkih Mediane udeležiti 53,8 odstotka vprašanih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.