Slovenija
971 ogledov

Pahor odlikoval Merklovo

Pahor in Merklova Reševalni pas/Twitter
Nemško kanclerko, ki se poslavlja od položaja, prejela najvišje slovensko odlikovanje.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na Brdu pri Kranju nemško kanclerko Angelo Merkel odlikoval z redom za izredne zasluge, ki velja za najvišje slovensko odlikovanje. Prejela ga je za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter verodostojno evropsko voditeljstvo.

"Angela Merkel zmore tisto, kar je v politiki najteže. Pri ljudeh vzbuja zaupanje in jim daje občutek, da se bo vse dobro končalo. To pa ne pride s talentom, ampak z delom, z njegovimi uspehi in lastnim zgledom," je ob izročitvi odlikovanja povedal Pahor.

Kanclerka je do rešitev vedno prihajala z iskanjem kompromisov, tudi z najbolj trdimi ali neprijetnimi sogovorniki je skušala vedno najti dialog, je še pojasnil predsednik republike. Poleg tega je po njegovih besedah snovalka daljnovidnih rešitev kot političarka odgovornih vizij. Ob tem je izpostavil tudi njeno neomajno vero v skupno evropsko prihodnost.

Merklova: Zaveza tudi za bodoče vlade

Kanclerka se je Pahorju zahvalila za odlikovanje in dejala, da je počaščena. Po njenih besedah je to odlikovanje tudi zaveza za vse nadaljnje nemške vlade, da bodo delale v dobro obeh držav in tudi njunih ljudi.

Merklova, ki se danes na Brdu pri Kranju udeležuje neformalne delovne večerje pred sredinim vrhom EU-Zahodni Balkan, po 16 letih vodenja nemške vlade zaključuje svoj mandat zvezne kanclerke in se umika iz aktivne politike. V njenem obdobju sta Slovenija in Nemčija razvili odlične in prijateljske odnose na številnih področjih skupnega interesa, so ob tem zapisali v Pahorjevem uradu. Državi sta strateški, politični in gospodarski partnerici in zaveznici in imata sorodne poglede na pomembnejša vprašanja v mednarodni skupnosti, so dodali.

Angela Merkel v Bundestagu Slovenija Pojutrišnjem pride v Ljubljano Merklova, s tem jo bo pričakal Pahor

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 07:19 06.oktober 2021.

    NO COMENT

  • jezero 20:14 05.oktober 2021.

    A Merklova z nacisti ni nikoli sklepala kompromisov, Pahor Kot Primorci nikoli s fašisti!

  • PaPajapopi 19:41 05.oktober 2021.

    Barbika, pička ena, spet lezeš v rit, da boš po koncu mandata dobil službo ! ! !