Slovenija
3941 ogledov

Pahor okrcal Hojsa in opozoril tudi Janšo

Borut Pahor, predsednik republike Saša Despot
Odziv predsednika države Pahorja.

Predsednik republike Borut Pahor ocenjuje, da je bila izjava ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa o svinjah nevredna položaja, ki ga minister zaseda. Pahor se je na včerajšnjo izjavo ministra Hojsa odzval danes v izjavi za medije ob robu vseslovenskega srečanja pod Najevsko lipo.

Notranji minister Hojs je v petek na brifingu za bruseljske novinarje ob začetku predsedovanja Svetu EU povzročil zmedo z izjavo, da bi lahko kot svinjo morda označil višjega predstavnika v evropski birokraciji. Novinarji so posumili, da s tem misli podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, a je Hojs to kasneje zanikal.

Kot je poudaril, so se zlasti politiki in javne osebnosti dolžni vzdržati besed, ki bi jih kdo razumel kot žaljive. Pri Hojsovi izjavi gre po njegovem mnenju za besede, nevredne nekoga, ki zavzema tako visok položaj.

"Zlasti ko govori ne le v svojem imenu, v imenu vlade in naše države, ampak tudi v imenu Sveta EU, mora biti toliko bolj pazljiv, kaj in kako reče, da to ne bo naletelo na neko nerazumevanje. Ni treba, da se strinjamo, da pove stališče, ki je nujno za vse sprejemljivo, mora pa biti izrečeno spoštljivo," je poudaril Pahor.

Opozorilo Janši

Predsednik republike je ob tem izrazil tudi upanje, da se bo predsednik vlade Janez Janša v torek, ko bo nagovoril Evropski parlament in odgovarjal na vprašanja evropskih poslancev, znal upreti skušnjavi, da ne bo "rekel vsega, kar misli, na način, kot bi si morda želel, in da se bo zavedal, da bo vse, kar bo povedal, povedal v imenu Slovenije".

"Pri tem mora biti pazljiv. Ne želim dajati nasvetov, ampak želim si, da bi se v torek dobro izšlo," je dejal Pahor. Janšev nastop v Evropskem parlamentu je po njegovem po začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU odločilen dan, da Slovenija kot pošten posrednik, kar je vloga predsedujoče države, na svojo stran dobi parlament.

"Parlament je težko pridobiti. Treba je biti precej spreten in predsednik vlade zna biti spreten. Gre za vprašanje, ali hoče biti v torek dovolj spreten, da pridobimo avtoriteto za vodenje Sveta v tako zahtevnih dosjejih," je dodal Pahor.

Janez Janša Strasbourg Slovenija Takšne kritike v torek čakajo Janeza Janšo

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 50
 • Avatar erof
  erof 13:09 04.julij 2021.

  Vsak ga serje svinjsko po svoje pa potem drugim nasvete deli ... namesto da bi uvidel da se zgledujejo po njem afnanje ...

 • Orto 23:30 03.julij 2021.

  Floki, glede na tvoj intelektualni doseg in dejstvo, da nisi sposoben sestaviti več kot dveh besed v poved, se prav čudim, da si še vedno v kleti na sendvičih in pingo soku. Zaslužiš si biti vsaj minister za kulturo ali ...prikaži več visoko šolstvo v aktualni vladi.

 • ginko 23:29 03.julij 2021.

  Borut, nisi še dorasel politiki kot bi se za tebe spodobilo. Ko boš imel s svojimi opozorili enake vatle tudi do svojih tovarišev na levi se oglasi kot pravi predsednik. Pa mislim, da ti tam .... nekaj manjka, saj ne moreš iz kože.