Slovenija
86 ogledov

Pahor predloge zbira do 2. novembra

Borut Pahor, predsednik republike Saša Despot
Predlogi morajo biti obrazloženi in morajo imeti soglasje možnega kandidata.

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal ponovni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije. Poziv je danes objavljen v uradnem listu. Predloge možnih kandidatov, ki morajo biti obrazloženi in imeti soglasje možnega kandidata, bo zbiral do 2. novembra. 

Prvi kandidat brez podpore v DZ

Slovenija 17.04.2013 Banka Slovenije, stavba na slovenski cesti 35 v Ljubljani;  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
DZ je njegov prvi predlog, da bi za guvernerja namesto Boštjana Jazbeca imenoval viceguvernerja Primoža Dolenca, zavrnil v torek. Dolenc je na tajnem glasovanju dobil 30 glasov poslancev, potreboval pa bi jih najmanj 46.

Za ponovni razpis se je Pahor odločil po lastni presoji, saj mu zakon v takih okoliščinah te odločitve ne nalaga. Na prvi razpis se je sicer prijavilo pet kandidatov, a nihče od njih, niti od drugih možnih kandidatov, v DZ uradno ni užival zadostne podpore.

Predsednik republike se bo sestal z vodji poslanskih skupin konec oktobra. Posvetovanja bodo sicer namenjena izbiri kandidata za ustavnega sodnika, a jih bo Pahor izkoristil tudi za pogovore o guvernerju Banke Slovenije in varuhu človekovih pravic, je napovedal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice