Slovenija
18 ogledov

Pahor presenečen nad kritikami

Borut Pahor Žurnal24 main
Nove kadrovske poteze premierja Boruta Pahorja med obrtniki niso naletele na pozitivne odzive, kritični so tudi v SLS, kjer očitajo celo kršitev ustave. Pahor ne razume pomislekov.

Vsi trije ministri, ki jih je premier Borut Pahor po odhodu treh ministric iz kvote Zares pooblastil za vodenje njihovih resorjev, so ministri s polnimi pooblastili in ne bodo opravljali le tekočih poslov, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Pahor je zato presenečen nad izjavami nekaterih predstavnikov gospodarstva, še posebej zato, ker si je prav gospodarstvo prizadevalo za racionalizacijo državne uprave.

“Začasni ministri v polni pristojnosti nadomeščajo ministre, ki jih še ni. Nimajo nobenih omejitev, ne opravljajo le tekočih poslov,” je pojasnil Miro Cerar, ustavni pravnik.

"Kršenje ustave"

V SLS menijo, da vlada s pooblaščanjem treh ministrov krši ustavo, pri čemer se sklicujejo na 115. člen ustave, ki določa, da mora minister po odstopu opravljati tekoče posle do izvolitve novega ministra.

"V 11. členu Zakona o vladi, na katerega se opira predsednik vlade, je evidentno obrazložen položaj ob vzpostavitvi nove vlade po volitvah, ne pa sredi mandata, zato ga v sedanjem položaju ne moremo smiselno uporabiti," pojasnjuje predsednik SLS Radovan Žerjav, ki je ob tem izrazil prepričanje, "da takšna interpretacija, kot si jo je zamislila sedanja vlada, nikakor ni v skladu z Ustavo RS, saj prihaja v nasprotje s 115. členom slednje".

Dodaja tudi, da kandidata za ministra lahko potrdi samo državni zbor in nihče drug ne more opravljati te funkcije v polnem obsegu, "ne da bi šel skozi ta postopek".

Žerjav tako ugotavlja, da so ustavo "očitno kršili že v primeru odstopa ministra Pogačnika in ministrice Trobec Bučanove".

Grosar: Imenovanje Gasparija "relativno neresno"

Imenovanje Mitje Gasparija za začasnega gospodarskega ministra je predsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Štefan Grosar označil za "relativno neresno".

"Gospodarstvo mora voditi gospodarstvenik, ki že ima neko kilometrino na tem področju," je izpostavil predsednik upravnega odbora OZS, ki meni še, da je bilo s tem imenovanjem vsem dano na znanje, da se bodo na ministrstvu opravljali le tekoči posli.

Ob tem je Grosar izpostavil besede gospodarske ministrice v odstopu Darje Radić, ki je menila, da predlog rebalansa državnega proračuna med drugim jemlje politiki podjetništva in konkurenčnosti ter investicijam v energetsko obnovo stavb. Zmanjševanje sredstev po besedah Grosarja pomeni, da ne bo narejeno niti tisto malo, kar bi se sicer eventualno še dalo narediti.

Sindikati pričakujejo korekten dialog

Da bo ministrstvo za javno upravo vodil Borut Pahor ob pomoči generalne sekretarke vlade Helene Kamnar, je zadovoljen vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević. Kot pravi, je Kamnarjeva po njegovih izkušnjah pripravljena iskati ustrezne rešitve.

Na napovedi Pahorja, ki namerava zaključek mandata posvetiti tudi zmanjševanju zaposlenih v državni upravi, se je Miščević odzval s pozivom, naj "končno enkrat že nekdo pove, kje je preveč zaposlenih". Miščević je prepričan, da je carinikov, policistov in tudi paznikov premalo, "pa tudi vojakov ni preveč".

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa sedaj pričakuje predvsem to, da se bo premier držal dogovorov in sklenjenih pogodb ter da ne bodo uresničene napovedi o zniževanju plač, "ki so v nasprotju z veljavnimi dogovori, ki jih je podpisala ta vlada".

 

Imena začasnih ministrov

Iz kabineta premierja so sporočili, da bo gospodarsko ministrstvo po odstopu treh ministric iz kvote stranke Zares vodil Gaspari, ministrstvo za kulturo bo prevzel Boštjan Žekš, sicer minister brez listnice, odgovoren za Slovence v zamejstvu in po svetu, ministrstvo za javno upravo pa bo vodil premier Borut Pahor ob pomoči generalne sekretarke vlade Helene Kamnar.

Pahor bo predlog za imenovanje novih začasnih ministrov prihodnji teden poslal v državni zbor. Novi ministri naj bi resorje, s katerih so ta teden odstopile ministrice Zares Darja Radić, Majda Širca in Irma Pavlinič Krebs, prevzeli za tri mesece.

Komentarjev 3
  • jurij 21:47 29.junij 2011.

    zic, ta se ne dala norca iz nas , ampak znova dokazuje da je blazen,da je izgubil stik z realnostjo.

  • zic 21:12 29.junij 2011.

    pa ta se dobesedno dela norca iz nas..ne bo se spelou dokler ga en ne bo osebno vn nesu...kakšen egocentrik...a zastopš, da hočmo, da se speleš, za vekomaj iz politike!!! Si nesposoben!!!

  • jst 18:01 29.junij 2011.

    Zanimivo toliko svinarije so naredili pa šele en zakon prekršili. Očitno ga bodo morali spremeniti