Slovenija
15 ogledov

Pahor pričakuje pojasnila

karl erjavec bobo Žurnal24 main
Minister Erjavec pravi, da je pogodbo o prodaji državnega deleža v podjetju Energetika Projekt sestavila notarka Erika Braniselj, pred katero jo je v dobri veri tudi podpisal.

Predsednik vlade Borut Pahor od ministra za okolje in prostor Karla Erjavca pričakuje pojasnila v zvezi s prodajo 49-odstotnega državnega deleža v podjetju Energetika Projekt z Vranskega. Premier je danes ob robu prireditve Delova osebnost leta 2009 poudaril, da bo zadevo preučil in se nato odločil, kako bo ukrepal.

Na vprašanje, kolikšna je verjetnost razrešitve ministra Erjavca s položaja okoljskega ministra, je Pahor odgovoril, da se bo glede tega odločil ne glede na posledice, ki bi jih takšna odločitev imela na koalicijo.

V torek se bo koalicija sešla na rednem sestanku in se zagotovo pogovarjala tudi o zadevi Erjavec, čeprav so na dnevnem redu po Pahorjevih besedah tudi druge zadeve, ki so pomembnejše. "Na koncu se bom odločil jaz. Želim si vzeti še nekaj dni časa za to, saj ko bom enkrat povlekel črto čez vse, želim, da tako javnost kot jaz razumemo argumente za eno ali drugo odločitev," je dejal.

Pogodba Erjavčevega ministrstva mimo zakona
Ministrstvo za okolje, ki ga vodi Karl Erjavec, naj bi po poročanju današnjega Dnevnika mimo zakona, saj ni imel soglasja vlade, prodal državni delež v podjetju Energetika Projekt.

Dnevnik poroča, da naj bi Erjavec junija lani 49-odstotni delež podjetja prodal zasebnima podjetjema Nivo Celje, d. d., in KIV, d. d. Za delež je Erjavčevo ministrstvo iztržilo 242 tisoč evrov, čeprav naj bi – po podatkih finančnega ministrstva – nominalna vrednost premoženja države znašala 483 tisoč evrov.

Kot piše Dnevnik, je Erjavca finančno ministrstvo opozorilo na pravno spornost njegovega ravnanja, vendar prepozno, saj naj bi bil posel že speljan. Posel je sicer razveljavljen.

"Bil sem zaveden"
Erjavec nam je pojasnil, da so prodajo vodile strokovne službe, pogodbo pa je sestavila notarka Erika Braniselj, ki mu je pogodbo tudi pojasnila in pred katero jo je v dobri veri tudi podpisal.

"Povem lahko, da sem bil pri podpisu te pogodbe zaveden, ker je strokovna služba ministrstva spregledala, da bi potrebovali sklep vlade," pravi Erjavec. In dodaja, da so ravnali popolnoma enako kot leta 2004, ko je opcijsko pogodbo brez soglasja vlade podpisal takratni okoljski minister Janez Kopač.

Zato se ne čuti krivega, pogodba pa je bila razveljavljena. Napako je dejansko odkril notar Bojan Podgoršek, ki je sestavljal pogodbo za podobno odprodajo deleža ministrstva za okolje v kočevski komunali in ugotovil, da je potrebno soglasje vlade.

Erjavec je še dejal, da je takoj zjutraj poklical predsednika vlade Boruta Pahorja, ki o zadevi še ni bil seznanjen in mu je zato naročil, naj napiše poročilo. Dnevnik pa poroča, da naj bi Pahor na vprašanja, kako bo ukrepal zoper Erjavca, odgovoril še danes.

Erjavec danes pisal varuhinji

"Politična gonja zoper mene se nadaljuje," je prepričan Erjavec. Povedal nam je, da je danes poslal napovedano pismo varuhinji človekovih pravic. V pismu jo opozarja na to, da je v pravni državi nedopustno, da obtoženec ni seznanjen z vsebino obtožnega predloga, ki pricurlja v javnost zaradi sodišča.

Dnevnik pa še piše, da ima Erjavčevo nezakonito razpolaganje z državnim premoženjem lahko tudi kazenskopravne elemente, ugotavljanje česar je v pristojnosti policije in tožilstva.

Podobno kot v primeru Patria bi tudi tukaj lahko šlo za sum Erjavčevega nevestnega ravnanja v službi, še posebno če bi se izkazalo, da je državni delež v Energetiki Projektu prodal pod ceno.

Če je Erjavca pri ravnanju vodil še kakšen specialni naklep, bi se lahko vzpostavil tudi sum zlorabe uradnega položaja z namenom, da je drugemu pridobil korist.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.