Slovenija
4684 ogledov

Golob: "Če bo to pomenilo, da se moramo nekaterim politikom odpovedati, se jim bomo odpovedali."

Borut Pahor, Robert Golob Saša Despot
Poslanci bodo o kandidatu za mandatarja Robertu Golobu glasovali v sredo.

"Podpisal sem pismo predsednici državnega zbora. V pismu jo obveščam, da državnemu zboru RS predlagam Roberta Goloba za predsednika vlade," je po zaključku pogovorov z vodji novih poslanskih skupin, sporočil predsednik države Borut Pahor. 

"V pogovorih sem lahko nedvoumno ugotovil, da dr. Robert Golob uživa potrebno podporo poslancev za izvolitev za novega predsednika vlade. Ta volja je izkazana tudi s podpisi 53 poslank in poslancev," je dodal Pahor in poudaril, da so s tem izpolnjeni vsi pogoji, da poslanci državnega zbora odločijo o kandidaturi Goloba za mandatarja. 

Roberta Goloba bosta pri glasovanju za mandatarja, ki bo v sredo, podprla tudi predstavnika italijanske in madžarske manjšine Felice Žiža in Ferenc Horvath. Golob ima tako podporo 55 poslancev državnega zbora. Glasovanje poslancev bo v sredo popoldne, Golob naj bi takoj za tem imenoval ministrske kandidate, ki jih bodo zaslišali matični odbori. Vlado želi sestaviti do 3. junija. 

Golob: Naglica pri formiranju vlade je bila ključna

"V zelo kratkih rokih smo uspeli začrtati in osnovat trdno vladno koalicijo, ki se je danes izkazala s podpisi za mandatarja. Te sem prinesel predsedniku Pahorju z enim samim namenom, da skrajšamo postopke konstruiranja vlade na minimum. Naglica ni edini kriterij, včasih je treba prej dvakrat vdihniti in premisliti, a v tem primeru smo veliko razmišljali pred 24. aprilom in vemo, da je naglica pri formiranju vlade ključna," je poudaril prihodnji mandatar Golob.

"Poletje želimo izkoristiti za delo"

"Marsikdo si je to razlagal kot popuščanje zmagovitega Gibanja Svoboda koalicijskim partnerjem, jaz pa pravim, kdaj, če ne takrat, ko si zmagovalec, biti velikodušen in radodaren," pravi Golob in poudarja, da jim je uspelo oblikovati trdno in stabilno koalicijo. "Glavni razlog za hitenje je, da želimo izkoristiti poletje za delo." Ukvarjali se bodo z energetsko draginjo in morebitnim novim valom covida. 

Jeseni bo Golob začel dialog s strankami v opoziciji, da bi tako imel ustavno večino, potrebno za večje spremembe. "Ko se bo neka neka opozicija izkazala z dejanji, se bomo z njo začeli pogovarjati o programski koaliciji." pravi Golob, ki predvideva, da bi lahko bila programska koalicija oblikovana do konca leta. m Ustavna večina poslancev je potrebna za spremembo volilnega sistema, prav tako Golob želi velik konsenz glede pokojninske reforme. 

Nova vlada se bo od drugih razlikovala predvsem po prizadevanjih za spremembo politične kulture, poudarja Golob. "Želimo si, da se iz politike umakne sovražni govor. Ne želimo, da se v politiki obmetavamo z žaljivkami na osebnem nivoju, želimo si, da se prepiramo z argumenti o vsebinskih, ne osebnih temah."

Kot pravi Golob si bodo prizadevali predvsem za politike, ki bodo ljudi združevale. "Če bo to pomenilo, da se moramo nekaterim politikom odpovedati, se jim bomo odpovedali. Ne bomo dovolili, da se razkol širi med ljudmi. To je moja osebna zaveza, temu bom sledil v javnem diskurzu. Želim biti predsednik vlade, ki ne bo vnašal razkola med volilce, ne glede na to, katero stranko so volili," obljublja Golob. 

 

 

 
Komentarjev 19
  • MK 15:52 24.maj 2022.

    Gospod topli bo odločal o družinah? Torej kdo mu bo svetoval o nečem o čemer nima pojma.

  • MK 15:52 24.maj 2022.

    Strokovnjakinja za infrastrukturo bo vrgla par miljnov gradbeni mafiji

  • MK 15:52 24.maj 2022.

    Strokovnjak Šarec bo vrgel vse naše puške v koruzo.