Slovenija
68 ogledov

Pahor še vedno najbolj priljubljen

Borut Pahor Anže Petkovšek
Stranki SMC in SDS sta s 14,4-odstotno podporo izenačeni na vrhu strankarske lestvice, kaže anketa Vox populi.

Delo vlade medtem kot uspešno ocenjuje 35 odstotkov vprašanih, kot neuspešno pa je njeno delo ocenilo 61,9 odstotka anketirancev. Najbolj priljubljen politik ostaja predsednik Borut Pahor,še kaže anketa Vox populi, ki jo je za Dnevnik opravila agencija Ninamedia.

Strankama SMC in SDS na lestvici sledi SD, ki bi jo volilo 8,3 odstotka vprašanih. Sledijo ZL s 6,2-odstotno podporo, DeSUS s 4,1-odstotki in NSi, ki bi jo volilo 3,9 odstotka vprašanih.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi SLS volilo 2,8 odstotka vprašanih, SNS 1,8 odstotka, ZaAB pa 0,4 odstotka sodelujočih v anketi časnika. Druge stranke bi izbralo 1,3 odstotka vprašanih, 23,9 odstotka jih ne ve, katero stranko bi volili, 18,6 odstotka vprašanih pa se volitev ne bi udeležilo.

SDS in SMC bi tako osvojili 23 sedežev v državnem zboru, SD 14, ZL 10, DeSUS bi osvojila sedem sedežev, NSi šest, SLS pa pet.

Pahor še vedno najbolj priljubljen

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov medtem na prvem mestu ostaja predsednik republike Borut Pahor. Sledita mu premier Miro Cerar in evropska komisarka Violeta Bulc. Na četrtem mestu je prvak SD in kmetijski minister Dejan Židan, na petem mestu pa evropska poslanka Tanja Fajon. Deseterico zaključujejo še predsednica NSi Ljudmila Novak, evropski poslanec Lojze Peterle, finančni minister Dušan Mramor, predsednik DZ Milan Brglez in poslanec NSi Matej Tonin.

Anketa Episcentra: SDS po podpori prehitela SMC

Največja opozicijska stranka SDS je po podpori prehitela glavno vladno stranko SMC premierja Mira Cerarja, pa je pokazala najnovejša anketa Episcentra za Planet Siol.net in Planet TV. SDS bi tako volilo 23,9 odstotka vprašanih, kar je v tej anketi največ po aprilu 2012. SMC bi pa dosegla 20,2 odstotka glasov.

V primerjavi z oktobrom je SMC po javnomnenjski raziskavi Episcentra izgubila 5,8 odstotne točke podpore, kar je med vsemi strankami največji padec, in je tako izgubila prednost pred SDS, ki je v primerjavi s preteklim mesecem pridobila tri odstotne točke podpore.

Na tretjem mestu je SD s 13,3 odstotka podpore, sledi pa ji opozicijska NSi z 11,5 odstotka, s čimer je rezultat v primerjavi z oktobrom izboljšala za 4,5 odstotne točke. Združeno levico bi na petem mestu volilo 11 odstotkov vprašanih. Sledita še koalicijska DeSUS in zunajparlamentarna SLS s po 5,3 odstotka in 4,6 odstotka podpore. 6,4 odstotka vprašanih bi volilo drugo stranko, 3,3 odstotka se ni želelo opredeliti, 0,5 odstotka pa se ni moglo opredeliti. Episcenter je sicer v anketi pri tem vprašanju upošteval odgovore vprašanih, ki bi se zanesljivo, verjetno ali mogoče udeležili volitev.

V merjenju priljubljenosti politikov je na prvem še vedno predsednik republike Borut Pahor, ki mu je naklonjenih 73 odstotkov vprašanih. Do petega mesta so se zvrstili evropska komisarka Violeta Bulc (63 odstotkov), predsednik SD Dejan Židan (56 odstotkov) ter evropska poslanka SD Tanja Fajon in predsednik DZ Milan Brglez s po 55 odstotki podpore. Sledi jima premier Cerar (53 odstotkov).

Anketa POP TV: Podpora SMC znova padla

Žičnata ograja na meji s Hrvaško za obvladovanje migrantskih pritiskov je očitno precej dvignila podporo vladi premierja Mira Cerarja, namiguje anketa, ki jo za POP TV opravila Mediana. Delo vlade namreč podpira 38,5 odstotka vprašanih, kar je največ doslej. Po drugi strani pa bi Cerarjevo SMC volilo 8,6 odstotka vprašanih, kar je najmanj doslej.

Delo vlade tako podpira 38,5 odstotka vprašanih, 49,5 odstotka vprašanih pa vlade ne podpira. 12 odstotkov vprašanih je neodločenih. Še prejšnji mesec je Cerarjevo vlado v anketi POP TV podpirala le okoli četrtina vprašanih.

Med strankami na prvem mestu ostaja največja opozicijska stranka SDS Janeza Janše, ki bi jo, če bi bile volitve danes, volilo 12,2 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je z najnižjo podporo doslej SMC. Na tretjem in četrtem mestu sta koalicijski SD in DeSUS s po 6,3-odstotno in 4,4-odstotno podporo. Sledita jima Združena levica s 3,6 odstotka podpore in NSi, ki bi jo volilo 3,4 odstotka vprašanih v anketi. Z 2,5-odstotno podporo pa se je na lestvici znašla Pozitivna Slovenija.

Med politiki najbolj priljubljen ostaja predsednik Borut Pahor. Druga je evropska komisarka Violeta Bulc. Na tretje mesto se je prvič uvrstila evropska poslanka Tanja Fajon. Četrti ostaja premier Miro Cerar, peti pa šef SD Dejan Židan. Na šesto mesto se je uvrstil predsednik DZ Milan Brglez. Na 10. mesto je padla predsednica NSi Ljudmila Novak.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:16 23.november 2015.

    Všeč mi je ker ste izpostavil več anket. Pol se pa lahko bralec sam odloči kateri bo bolj verjel oziroma če bo iz vseh treh neko povprečje potegnu.