Slovenija
13 ogledov

Pahor sklical politični vrh

Borut Pahor Pixsell
Pahor na sestanek poklical predsednike parlamentarnih strank in predstavnika narodnih skupnosti. Govora bo tudi o arbitrih in znižani bonitetni oceni Slovenije.

Borut Pahor, ki opravlja tekoče premierske posle,  je med petkovimi in današnjimi dvostranskimi pogovori s predsednico in predsedniki parlamentarnih strank dosegel dogovor o sklicu skupnega sestanka, ki bo predvidoma v torek v Vili Podrožnik v Ljubljani. Predsedniki stran in predstavnika narodnih skupnosti se bodo pogovarjali tudi o več temah.

Izbira arbitrov

Govorili naj bi o izbiri arbitrov arbitražnega tribunala, kot to nalagajo ratificirani arbitražni sporazum ter pogodbeni roki in vloga obeh vlad ter Evropske komisije.

Predsedniki strank bodo spregovorili tudi o pripravi slovenskih stališč pred vrhom Sveta Evropske unije, ki bo zasedanje začel predvidoma 30. januarja in se ga bo udeležil Pahor. Izmenjali pa bodo tudi stališča in morebiti oblikovali skupno podporo paketu zakonov, ki jih je vlada nedavno posredovala v razpravo in sprejem v državni zbor.

Udeleženci sestanka, na katerem bodo pri posameznih točkah dnevnega reda sodelovali tudi pristojni ministri in visoki uradniki, bodo razpravljali tudi o nedavnem znižanju bonitetnih ocen devetim evropskim državam, med katerimi je tudi Slovenija.

Brezvladje kot dodatno breme

Po navedbah Pahorja sicer pri mnenju bonitetnih hiš "ni odločilno samo vprašanje stvarnih finančnih referenc, temveč, zlasti v primeru Slovenije, zastoj v reformah, ki ga dodatno bremeni podaljševanje procesa oblikovanje nove vlade".

Za Slovenijo bi bilo po oceni kabineta predsednika vlade zelo koristno, če bi lahko v vmesnem času vlada predlagala, državni zbor pa razpravljal in sprejel vsaj tiste zakone, ki pomenijo izpolnjevanje evropskega programa stabilnosti. To bi se "pozitivno odrazilo v presoji odzivne sposobnosti naše države v času krize območja evra, ki jo dodatno poglablja že pričakovana recesija".

Premier je po opravljenih dvostranskih pogovorih zmeren optimist glede uspeha političnega vrha, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Komentarjev 2
  • Tupamaros 08:13 17.januar 2012.

    Politični luzer s političnim podnom bo reševal Slovenijo.? Boljši bi bil naslov: "reševanje privilegijev in pridobitev revolucije"Ustavite že enkrat levico!

  • privat 08:32 15.januar 2012.

    kako se resnično borim za boljšo Slovenijo...??' G pahor odpri s.p in se samozaposli...le tako boš lahko resnično pomagal Sloveniji...!!Odpri si čevlarstvo,slaščičarna,bar,mala gradbena dela...potem boš ugotovil ,kako si pomagal do danes...TI politiki so pa face..in še vedno živijo na račun ...prikaži več davkoplačevalcev in tako pomagajo...