Slovenija
10 ogledov

Pahor: "Türk ima pravico ocenjevati"

Danilo Türk (Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Predsednik države: "Potrebujemo streznitev političnih strank." Meni, da bi do vnovičnega zaupanja prišli le preko predčasnih volitev. "Predsednik ima dolžnost, da ocenjuje razmere," odgovarja Pahor.

Predsednik države Danilo Türk pravi, da ni dvoma o tem, da je koalicija zašla v krizo. "Stranke se zelo posvečajo svojim pogledom na reševanje vprašanj. Vlada je v situaciji, ko je izgubila del operativnosti, v parlamentu pa so impulzi, ki prehajajo v destruktivnost. Tudi parlament ne opravlja svoje funkcije na zadovoljiv način. Referendumi se kažejo kot način, kako parlament prelaga svojo odgovornost na volivke in volivce," je dejal Türk.

"To je pravica in dolžnost predsednika"
Premier Borut Pahor je v odzivu na Türkove besede dejal, da ima vsak pravico, predsednik pa tudi dolžnost, da ocenjuje razmere.
Prvak stranke DeSUS Karl Erjavec podpira mnenje predsednika: "Po padcu referenduma o pokojninski reformi pričakujem, da bo predsednik države povabil na posvet vse predsednike parlamentarnih strank. Tam bi se dogovorili o najhitrejšem načinu za razpis predčasnih volitev."

Predčasne volitve da, vendar …
Türk se je v tem trenutku predvsem zavzel za rešitve, ki bi do razpleta pripeljale še pred poletjem. Ocenil je, da "je pot naprej taka, da bo zahtevala predčasne volitve". Vendar pa opozarja: "Predčasne volitve so dober instrument, vendar same po sebi ne pomenijo rešitve. Potrebujemo streznitev političnih strank, povečanje privrženosti skupnim ciljem in pripadnosti nacionalnemu interesu."

Dejal je še, da bi v tem trenutku sam že razmišljal o razpustitvi parlamenta, če bi naša ureditev tako možnost dopuščala.

Ni zaupanja brez volitev
"Če bi se predsednik vlade odločil za odstop, bi to povzročilo scenarij, ki bi vodil k spremembam. Ne bi želel vplivati na tako odločitev, saj je to povezano z njegovo oceno o možnosti dela v koaliciji," pa je odgovoril na vprašanje, ali bi moral Pahor odstopiti.

Meni, da vlada že zdaj ni povsem operativna, vendar pa lahko tekoče posle opravlja do referenduma, "nato pa je treba priti do odgovora, kako do operativne vlade. To je povezano tudi z zaupanjem ljudi, brez predčasnih volitev bi bilo zaupanje težko doseči."

SDS: "Priznal, da je levica popolnoma zavozila"
"Če bi se vseskozi obnašal kot predsednik vseh državljank in državljanov, bi lahko glede na svoj nesporen vpliv in ne glede na to, da nima neposrednih izvršilnih pristojnosti, pravočasno opozarjal na zgrešene odločitve in preprečeval drsenje Slovenije v katastrofo," so se na Türkove izjave odzvali v opozicijski SDS.

Türkovo mnenje o predčasnih volitvah podpirajo: "Razumemo jo tudi kot prevzem svojega dela odgovornosti za slabo stanje v državi. Prepričani pa smo, da je čakanje na junijske referendume dodatno izgubljanje časa. Postopke za razpis predčasnih volitev je treba začeti nemudoma in tako ustaviti drvenje slovenskega vlaka proti Grčiji in Portugalski."

Predsednik države je del odgovornosti za stanje pripisal tudi opoziciji. "Z njegovimi izjavami ne nameravamo polemizirati, saj je nanje sam najbolje odgovoril s priznanjem, da je tranzicijska levica, ki jo je vztrajno podpiral in ji vedno znova dajal nove priložnosti, popolnoma zavozila, tako da so potrebne predčasne volitve," sklenejo v SDS.

Razkol v Zaresu ...
Zadnjo koalicijsko krizo je po odstopu ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan povzročil DeSUS s svojo napovedjo izstopa iz koalicije. Zadnjo besedo o tem bo imel svet stranke, ki bo odločal 6. maja.

Napovedi odhoda je sledil kolegij koalicije, na katerem je visokošolski minister in predsednik stranke Zares Gregor Golobič premierju Borutu Pahorju ter predsednici LDS in notranji ministrici Katarini Kresal predlagal, da odstopijo s svojih funkcij v vladi. Meni, da bi bilo to "državotvorno dejanje, ki bi razbremenilo referendumsko odločanje o pokojninski reformi".

V Zaresu so se po tem pozivu pokazale še večje razpoke – ena najvidnejših članic stranke, poslanka Cveta Zalokar Oražem, je namreč Golobiča pozvala k razmisleku, "ali je v tem trenutku še primeren kandidat za predsednika stranke".

... SD strnil vrste
V SD so včeraj poenotili svoje vrste. Na sestanku poslanske skupine so skupaj s premierjem izrazili popolno enotnost znotraj stranke. Pahor se neposredno na Golobičev poziv k odstopu še ni odzval, vendar je dal vedeti, da se ne nagiba k temu scenariju.

"Prizadeval si bom, da bo vlada po svojih najboljših močeh opravljala vse pomembne naloge, hkrati pa osredotočila svojo pozornost na prepričevanje ljudi o pomenu pokojninske reforme," je sporočil po torkovem kolegiju.

Bolj kot z Golobičem se s Pahorjem strinja tudi Kresalova, ki je po kolegiju dejala, da odgovorna vlada ne vrže puške v koruzo, ker se je "en igralec odločil, da se ne igra več".

Kresalova verjame, da se bodo lahko na novo organizirali in izpeljali vse potrebno, da pokojninska reforma uspe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.