Slovenija
10 ogledov

Pahor vnovič išče namestnika predsednika KPK

Slovenija 07.03.2014 Boris Stefanec, predsednik republike Borut Pahor je javnost Saša Despot
Zbiranje kandidatur bo potekalo do 14. aprila do 15. ure.

Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal vnovični javni poziv za zbiranje kandidatur za oba namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), so sporočili iz urada predsednika. 

Predsednik republike je danes tudi od obeh sedanjih namestnikov predsednika KPK, Liljane Selinšek in Roka Praprotnika, prejel zahtevi za njuno razrešitev z 31. marcem. Pahor je tako danes podpisal tudi ustrezne akte za razrešitev sedanjega senata KPK.

Odstopila še pred začetkom dela 

Hkrati z javnim pozivom za zbiranje kandidatur je Pahor pozval vse institucije, ki so po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije dolžne imenovati člane izbirne komisije, naj to storijo najpozneje v zakonsko določenem roku 30 dni. Pahor namestnika predsednika KPK imenuje izmed kandidatov, ki mu jih po končanem izbirnem postopku posreduje izbirna komisija.

Nov postopek izbire kandidatov za namestnika predsednika KPK je na podlagi zakonskih določil treba izvesti po tem, ko sta se novoimenovana namestnika predsednika KPK Jurij Ferme in Darko Stare odpovedala funkciji, in to še preden sta jo sploh nastopila.

Ferme in Stare sta poudarila, da so okoliščine njunega imenovanja slaba popotnica za delo senata KPK. Kritike ob imenovanju novega senata KPK so letele zlasti na predsednika KPK Borisa Štefaneca, ki pa vztraja na položaju.

Komentarjev 2
  • kukin 14:40 21.marec 2014.

    ja Boris nisi bil v pravi stranki, jajca pa imaš da vztrajaš!

  • dragec 14:36 21.marec 2014.

    moj Boris,zdaj vidim,kako ti tvoji žabari nimajo jajc in kako velika jajca imašti