Slovenija
1 ogledov

Pahor žogico vrnil Hrvaški

Premier Borut Pahor je po srečanju s predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-G Žurnal24 main
Premier Borut Pahor je po srečanju s predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom dejal, da se čas za Hrvaško izteka in je sedaj na potezi naša južna soseda.
"Slovenija podpira vstop Hrvaške v EU, pri tem pa mora zavarovati svoje nacionalne interese. Ti so ogroženi zaradi dejstva, da je Hrvaška poslala Evropski komisiji dokumente, ki bi jih kdo lahko razumel kot prejudiciranje določitve meje med državama na kopnem in na morju. Zato smo dali francoskemu predsedstvu ustrezno iniciativo, kako naj se stvar reši na način, da bo popolnoma jasno Hrvaški, Evropski komisiji, Svetu EU in vsem drugim, ki bi utegnili kdajkoli presojati vprašanje meje, da ta s poslanimi dokumenti s hrvaške strani ni bila prejudicirana," je jasno poudaril Pahor. Dejal je še, da bo, če bo ta pogoj izpolnjen, Slovenija dala soglasje k odprtju nekaterih poglavij. V nasprotnem primeru pa si Hrvaška nadaljevanja pogajanj ne more obetati. 

 

Tudi o podnebju in Lizbonski pogodbi

Pahor in Pöttering sta se pogovarjala še o podnebnih spremembah in lizbonski pogodbi – Slovenija je po besedah predsednika parlamenta vedno veliko prispevala k okrepitvi EU, sicer pa morajo vsi, kot pravi Pöttering, sprejeti evropski proces poenotenja in tako pritegniti kar največ volivcev na volitve v Evropski parlament, ki bodo drugo leto.

Pahor: Slovenija mora prejeti "močna zagotovila"
Slovenija mora prejeti "močna zagotovila", da Hrvaška na noben način ne bo prejudicirala meje, je poudaril premier in dodal, da je to "jasno sporočilo predal vsem ključnim osebam v Bruslju, s katerimi se je sestal. Hans-Gert Pöttering je v izjavi poudaril, da je parlament naklonjen članstvu Hrvaške v EU in da je treba pokazati solidarnost. Pöttering je še povedal, da bo parlament počakal na poročilo poročevalca Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannesa Swobode – ta je sicer Pahorjev strankarski kolega na evropski ravni, saj pripada skupini socialdemokratov (PES).

Swoboda: Upam, da bo Hrvaška sprejela pošteno ponudbo Slovenije
Ideja Slovenije je dobra ideja in iz Zagreba sem že prejel pozitivne signale, je glede nove pobude Slovenije za rešitev vprašanja pogajanj Hrvaške za vstop v EU danes v Bruslju dejal poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda. "Upam, da bo Hrvaška ponudbo sprejela, saj se mi zdi, da je ta zelo poštena," je dodal. Po mnenju Swobode bi lahko predlagana rešitev pomenila pot naprej, sicer bodo pogajanja blokirana. "Mislim, da bi bilo treba ponudbo sprejeti. To je velik korak naprej," pravi evropski poslanec. Če namreč Hrvaška zdaj predloga Slovenije ne bo sprejela, "ji mora biti jasno, da leto 2009 za dokončanje pogajanj ne pride v poštev," je dodal.

Žbogar: Kmalu začetek procesa ratifikacije
Vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar je ob robu zasedanja zunanjih ministrov članic zveze Nato napovedal, da bo Slovenija kmalu začela proces ratifikacije pristopnih protokolov Hrvaške in Albanije k Severnoatlantski pogodbi. Slovenija bo po pričakovanjih pristopni pogodbi Hrvaške in Albanije ratificirala do aprila, je ocenil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.