Slovenija
6 ogledov

Pahorjev adut je, da ni Türk

Borut Pahor in Danilo Türk Saša Despot
Komentatorji. Makarovič: Türka lahko reši le še dramatičen preobrat. Verčič: SD nerodno zaradi koalicije z SDS.

Pred spopadom zdajšnjega predsednika države Danila Türka in zmagovalca prvega kroga predsedniških volitev Boruta Pahorja se odpira vprašanje podpore drugih strank, predvsem Slovenske demokratske stranke (SDS), katere tretjina volilcev je že prvič glas dala Pahorju.

“Podpora SDS koristna”

Matej Makarovič s fakultete za uporabne družbene študije meni, da bi ta podpora Pahorju večinoma koristila. “Bila bi namreč dodatno sporočilo za tisto četrtino udeležencev prvega kroga volitev, ki so podprli Milana Zvera, da se je vredno udeležiti tudi drugega kroga,” je prepričan. “Pahor že od začetka kandidature uživa podporo SDS, kar se mu je poznalo tudi pri rezultatu v prvem krogu. Volilcev Socialnih demokratov (SD) očitno ne moti, da so stopili v tiho koalicijo z SDS,” pa je prepričan Dejan Verčič s fakultete za družbene vede, ki se je sicer javno opredelil kot Türkov podpornik.

SD morajo strniti vrste

Na volilni dan sta bila v Pahorjevem štabu izmed vidnejših članov SD navzoča le njihov predsednik Igor Lukšič in vodja poslanske skupine Janko Veber. Verčič je prepričan, da je stranki zaradi “koalicije z SDS nerodno, a očitno sodijo, da se jim bo to izplačalo”. Makarovič pa je prepričan, da se je Pahor SD “zelo spretno vsilil kot kandidat”. Dodaja, da mora stranka zdaj, če noče notranjega razdora, strniti vrste.

Kdo bo volil Türka

Verčič je prepričan, da lahko Türk glasove še pridobiva; predvsem “užaljene, izdane in ponižane, ki so to nedeljo ostali doma”. Makarovič po drugi strani meni, da lahko Türka v drugem krogu “reši samo še kakšen zelo dramatičen preobrat, ki bi pripeljal do tega, da bi na volitve prišli v veliki meri drugi ljudje kot v prvem krogu”. A dodaja, da se mu to ne zdi verjetno in da se v zgodovini predsedniških volitev to še ni zgodilo.

Pahor je anti-Türk

Oba se strinjata, da se bodo glasovi desnice še naprej selili k Pahorju. “Vsekakor ga bo marsikateri volilec SDS podprl le zato, da bi glasoval proti Türku,” je prepričan Makarovič. Dodaja, da jih je to verjetno nekaj storilo že v prvem krogu.

Komentarjev 15
  • korisnik_5299 21:56 22.november 2012.

    Pahor je Janšev kolega in skupaj pač tekmujeta za funkcijo. Enkrat vodi eden, drugič drugi, ampak oba sta v isti igri! Tuirk pa vendarle kdaj tudi povzdigne glas, če stvari ne gredo, kot je treba. Ni proti desnici, desnica ga ...prikaži več ne mara, ker kritizira Janšo!

  • Senior 12:21 19.november 2012.

    Če misliš Pahorja, je res klovn Butalcev.

  • Senior 12:19 19.november 2012.

    Iz tvojega komentarja je razvidno samo sovraštvo.To ne ustreza 10 tim Božjim zapovedim!