Slovenija
30 ogledov

Pahorjevi zmogli več

Študent Nik Rovan
Ministri profesorji. Eni pravijo, da zmorejo vse, drugi pa, da težko. Njihovi zaslužki so vladi neznani.

Dvoživke. Ministri in državni sekretarji lahko ob soglasju vlade osem ur na teden delajo na fakultetah. Nekateri imajo urejeno petinsko zaposlitev, drugi dodatno delo. A delodajalcu, pri katerem so zaposleni za polni delovni čas, niso dolžni pojasniti, koliko zaslužijo z dodatnim delom. Zato ministrstva s podatki o teh zaslužkih ne razpolagajo.

Enim lažje kot drugim

“Priznam, da je bilo hkratno delo na fakulteti in ministrstvu težko usklajevati,” pravi bivši prometni minister Patrick Vlačič, ki je poučeval na fakulteti za pomorstvo. Bivši šolski minister Igor Lukšič, ki je učil na fakulteti za družbene vede, pravi, da ni imel težav z usklajevanjem. “A to ni mogoče na vseh ministrstvih, še posebno ne tam, kjer je treba veliko potovati,” dodaja. Bivši kmetijski minister Dejan Židan, ki profesorskega dela ni opravljal, je ostrejši: “Če si minister, moraš biti stoodstoten. Če tega ne moreš, je treba najti drugo funkcijo.”

Turk jemlje sam sebi

V času Pahorjeve vlade je na fakultetah delalo osem ministrov in šest državnih sekretarjev. V aktualni vladi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak opravlja dodatno delo na fakulteti za varnostne vede, na fakulteti za logistiko pa bo končal mentorstvo diplom, za katere je bil dogovorjen pred začetkom mandata. Minister za pravosodje Senko Pličanič poučuje na pravni fakulteti, minister za izobraževanje Žiga Turk pa na fakulteti za gradbeništvo. Ta je del Univerze v Ljubljani, ki bo po rebalansu izgubila toliko sredstev, da bo večina fakultet brez denarja za plače.

ministri ki predavajo - Turk, Plilčanič, Gorenak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 1
  • privat 19:09 26.maj 2012.

    še malo lahko pokradete...po tem boste pa odgovarjali !!