Slovenija
1 ogledov

Pahorju rekel ne

V koaliciji menijo, da bo razprava o Erjavčevi razrešnici zanje neprijetna. (Fot Žurnal24 main
Ponudbo zavrnil. Pahor je včeraj Erjavcu v zameno za odstop menda ponujal službo. Erjavec jo je zavrnil.

“Računam, da bodo poslanci varovali ustavni red in pravno državo,” pred poslansko razpravo o njegovi razrešitvi pravi Karl Erjavec.

Ustavno presojo v državnem zboru je zahtevala poslanska skupina DeSUS, in če presoje ne bo pred razpravo o razrešnici, je po Erjavčevem “pravna država šla po gobe”.

Pahor pozabil na dogovor
Kritičen je do premierja Boruta Pahorja. Dogovorila sta se, da bo zakon o računskem sodišču, ki je predlagalo Erjavčevo razrešitev, poslal v ustavno presojo, preden bo razrešitev na dnevnem redu. “Zaradi tega dogovora sem bil miren,” pravi Erjavec. Po Pahorjevem odstopu od dogovora je angažiral ustavnopravnega strokovnjaka Lojzeta Udeta, ki je potrdil, da je “poziv ustavnemu sodišču ustavnopravno sporen”.

Opozicija se bo vzdržala
Erjavec očitno na podporo opozicijskih SDS, SNS in SLS ne more računati. Po naših informacijah se bodo v SDS in SLS glasovanja vzdržali, saj gre za zadevo, ki jo morajo v koaliciji rešiti sami.

Proti Erjavčevi razrešitvi bo zagotovo glasovalo vseh pet poslancev DeSUS. Nekateri med njimi so včeraj grozili celo z izstopom iz koalicije ali vrnitvijo mandata.

Erjavec trdi, da v torek odstopil ne bo, bo pa zagotovo do konca leta. Pahor je v ponedeljek Erjavcu za takojšnji odstop, s katerim bi se izognili razpravi, menda ponudil službo, a jo je prvak DeSUS zavrnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.