Slovenija
23 ogledov

Paketov gre vse več

V peketu so osnovni prehrambni izdelki, deset kilogramov krompirja in trije kilo Žurnal24 main
Tudi na Dolenjskem se zaradi gospodarske krize povečuje število prosilcev pomoči. Zalog je za zdaj še dovolj, a se lahko zgodi pomanjkanje.

Na novomeškem Območnem združenju Rdečega križa (OZRK) imajo od lanskega decembra za 20 odstotkov več prejemnikov paketov pomoči, porast prosilcev opažajo tudi na trebanjskem območnem združenju, na metliškem pa je povpraševanje kar dvakrat večje kot pred enim letom. ˝Vrednost posameznega paketa je okoli 20 evrov, v njem pa so osnovna živila in trije kilogrami pralnega praška. Poleg tega nas Kartuzija Pleterje oskrbuje s krompirjem, tako da vse družine prejmejo tudi najmanj deset kilogramov krompirja,˝ pove Barbara Ozimek, sekretarka OZRK Novo mesto.

 

Kartica uporabnika

Center za socialno delo Novo mesto bo izdal tako imenovano kartico uporabnika, v katero bodo vse humanitarne organizacije in društva vpisovali pomoči, ki jih bodo namenili določenemu prejemniku. ˝Ugotavljamo namreč, da znajo nekateri potrkati na vsa vrata in pomoč dobiti na vseh straneh, drugi pa ne. Ker bi se lahko zgodilo, da bi ravno za te pomoči zmanjkalo, bomo kriterije prilagodili tako, da tisti, ki je v enem mesecu že dobil finančno ali materialno pomoč pri eni organizaciji, je pri drugi, če bo stiska, ne bo mogel dobiti,˝ pojasni Barbara Ozimek, sekretarka OZRK Novo mesto.

Zalog je za zdaj še
V vseh treh združenjih pakete kupujejo z lastnim denarjem, ki pa lahko, kot pravijo, če ne bo donacij, kmalu poide. ˝Denar od donatorjev, med katerimi po prispevku izstopa Krka, zbiramo v Skladu za pomoč ljudem v stiski. Za zdaj lahko še vedno kupimo toliko paketov, kolikor imamo potreb,˝ pravi Ozimkova. V Trebnjem za zdaj praznega skladišča še nimajo, a se, kot pravi sekretarka Majda Miklič, bojijo, kaj bo: ˝Tudi zato Rdeči križ Slovenija pripravlja akcijo Lepo je deliti, ki se bo začela jutri. Vanjo bodo posamezniki lahko prispevali s položnico, pa tudi mi bomo med akcijo poskušali pridobiti čim več donatorjev.˝ V Metliki, kot pravi sekretarka Zalka Klemenčič, polnega skladišča nimajo, ni pa tudi ne prazno: ˝V prvi polovici aprila pričakujemo izdatno količino hrane, za kar se pogovarjamo z vsemi gospodarskimi družbami na našem območju. Prejšnji petek pa smo tudi v ta namen pripravili že šesti dobrodelni koncert Stopimo skupaj, tako da bomo tudi iz tega denarja lahko kupili pakete.˝

Kako do pomoči
Na OZRK Novo mesto za nove interesente pripravljajo posebno zloženko, na kateri bodo opisali, kakšne vrste pomoči delijo in kako jo pridobiti. ˝Tisti, ki potrebujete pomoč, se oglasite pri nas, opravili boste razgovor s socialno delavko, s sabo pa prinesite tudi dokazilo o dohodkih in družinskih članih,˝ pove Ozimkova. Za pomoči potrebne, ki sicer sami ne bi potrkali na njihova vrata, pa izvedo tudi od prostovoljcev po krajevnih organizacijah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.