Slovenija
71 ogledov

Paketov za Rome premalo

Rdeči križ Mojca Marot
Hrana. Balažkova: Sramota, Romi so lačni. Center za socialno delo: Pakete delimo glede na dohodek.

Romi na Dolenjskem naj ne bi bili deležni toliko mesečnih prehrambenih paketov, kot bi jih potrebovali. "Število paketov je sramotno majhno, in to zdaj, ko se Romi bojujejo z zmanjšanimi socialnimi transferji; hrane jim kritično primanjkuje," nam je povedala Dušica Balažek, predsednica Zveze Romov za Dolenjsko.

Merilo: dohodek

Napotnice za pakete Rdečega križa in Slovenske karitas pripravijo na Centru za socialno delo (CSD) Novo mesto, njihov zaposleni pa jih Romom tudi razdeli. Po besedah Alojza Simončiča, direktorja CSD, Romi prejemajo visoko denarno socialno pomoč in imajo nižje življenjske stroške kot drugi občani; večina jih denimo ne plačuje položnic, zato ne dosegajo meril za prehrambne pakete.

"Tisti občani, tako Romi kot drugi, ki so zaposleni, a so njihove plače nizke, imajo praviloma manj prejemkov kot tisti, ki živijo od socialnih transferjev, zato so tudi bolj upravičeni do paketov," je dejala Barbara Ozimek, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Novo mesto.

Balažkova je ob tem poudarila, da številke o prejemkih z odločb v realnosti ne vzdržijo, saj gre pri nemalo družinah denar z bančnega računa naravnost za razne davčne in sodne prepovedi ter jim tako za hrano ne ostane dovolj.

Tudi preostala pomoč

Ozimkova in Gregor Vidic, tajnik Škofijske karitas Novo mesto, sta dodala, da so Romi prejemniki tudi preostalih oblik njihove pomoči, tako evropske hrane kot oblačil in šolskih potrebščin, OZRK pa je letos prvič na morje peljal tudi pet romskih otrok.

Komentarjev 16
  • privat 21:00 14.september 2013.

    kako lažejo..poglej cigane oz. roma ,že otrok je za deset kil težji od povprečnega belega človeka!!

  • dd 10:51 30.avgust 2013.

    Naj dajo pakete vsem sosedom, ki živijo zraven Romov. Ti namreč, zaradi nenehnih kraj najbrž kmalu ne bodo imeli kaj za jesti.

  • Žurnalček 10:33 30.avgust 2013.

    Tako se govori , če je človek pošten , če pa napleta potem se zgodijo pa taki sramotni naslovi člankov. Hruščov je rekel rudarju , otroci so tvoji in ti jih hrani sam , za tistega ki pa ni ...prikaži več tvoj , pa povej in ga bo hranila država.