Slovenija
40 ogledov

Palme in bananovci na toplem

V rastlinjaku bo od 20 do 24 stopinj Celzija, vlažnost bo 80-odstotna. (Foto: Ni Žurnal24 main
Ob 200. obletnici odprtje novega tropskega rastlinjaka.

Štirimetrske aravkarije, trimetrski fikusi, cikasi in strelicije so že dobili dom v novem tropskem rastlinjaku botaničnega vrta v Ljubljani.

Rastlinjak so gradili od konca marca, včeraj pa tudi slovesno odprli. Obiskovalci si ga bodo lahko ogledali od torka. Direktor Jože Bavcon je dejal, da bodo rastline razporejene po celinah. Do zdaj so zasadili večji del rastlin iz Amerike in Azije ter osrednji del s palmami in bananovci. Veliko rastlin so dobili iz Bonna, del pa so jih kar na odprtje prinesli iz Gradca. “V tropskih rastlinjakih rastline zelo hitro rastejo – lani smo v tivolskem rastlinjaku zasadili fikus benjamin in v enem letu je zrasel skoraj dva metra,” je Bavcon pojasnil odločitev za zasajanje predvsem manjših rastlin. Vseh bo za zdaj vsaj 300; med njimi bodo na primer kakavovec, kavovec, avokado in vanilja, v dveh bazenih pa tudi orjaški lokvanj viktorija.

Pogled na trope z višine
Rastlinjak je velik dobrih 533 kvadratnih metrov in v slemenu visok 12 metrov, zato bodo lahko v njem rasla tudi drevesa. Rastline si bo mogoče ogledati tudi iz galerije na višini pet metrov. Denar za gradnjo – dobrega 1,2 milijona evrov – je prispevalo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo prek Univerze v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.