Slovenija
22 ogledov

Panasonic prevzema Sanyo

S prevzemom naj bi nastal največji japonski proizvajalec elektronike. Žurnal24 main
Japonski proizvajalec elektronike Panasonic namerava prevzeti svojega manjšega tekmeca Sanyo Electric.

Upravi obeh družb sta se dogovorili za začetek pogajanj o kapitalskem in poslovnem povezovanju, po katerem bi Sanyo postal Panasonicova podružnica. Družbi naj bi pogovore končali do konca decembra, Panasonic naj bi prevzemno ponudbo objavil v januarju, nato pa bi v aprilu Sanyo postal Panasonicova podružnica. " Panasonic in Sanyo bosta začela pogovore z namenom ustvariti sinergije za maksimiranje vrednosti obeh podjetij," sta družbi zapisali, s prevzemom pa bi nastal največji japonski proizvajalec elektronike.

 

Lastništvo

Glavni lastniki Sanya so ameriška banka Goldman Sachs ter japonski banki Sumitomo Mitsui Banking in Daiwa Securities SMBC, ki so leta 2006 kupile za tri milijarde dolarjev novoizdanih prednostnih delnic Sanya in imajo v lasti okrog 70 odstotkov Sanya.

Panasonic, ki je eden vodilnih proizvajalcev ploščatih televizorjev, digitalnih fotoaparatov in DVD-predvajalnikov, bo s prevzemom lahko okrepil delovanje na področju baterij za polnjenje in vstopil na področje sončnih celic, Sanyu pa bi lahko ponudil znanje na področju obvladovanja stroškov. Sanyo je v zadnjih letih ukinil na tisoče delovnih mest in prodal nekatere dejavnosti ter se osredotočil na litij-ionske baterije ter okolju prijazne tehnologije.

Sanyo je v tem tednu objavil, da je v tretjem četrtletju zabeležil padec dobička za 67 odstotka na 44 milijonov dolarjev, glavni razlog pa je bil visok tečaj jena, višji stroški surovin in nižje cene proizvodov. Iz istih razlogov je slabše posloval tudi Panasonic, ki je v četrtletju zabeležil 596 milijona dolarjev čistega dobička, kar je 16 odstotkov manj kot v tretjem lanskem četrtletju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.