Slovenija
25 ogledov

Panika ni potrebna!

Mislim, da so strokovnaki v Sloveniji dobro usposobljeni in vedo kaj delajo. V l Žurnal24 main
Dr. Olga Zorman Rojs iz Veterinarske fakultete v Ljubljani meni, da so strokovnaki v Sloveniji dobro usposobljeni za delo z virusom aviarne influence. V laboratorijskih pogojih se še nihče na svetu nikoli ni okužil s tem virusom.

Dr. Olga Zorman Rojs

 
► Kakšni so varnostni ukrepi v laboratorijih?
Laboratoriji, ki se ukvarjajo z zelo patogenimi virusi, morajo zadovoljiti izredno visokim varnostnim standardom. Dela se v podtlaku, ljudje so zaščiteni s posebnimi oblekami, rokavicami, nosijo očala, posebne maske.

Kateri laboratoriji v Sloveniji so pristojni?
Za delo s posebno nevarnimi virusi živalskega izvora so pristojni laboratoriji Nacionalnega veterinarskega inštituta Slovenije, za aviarno influenco je to Nacionalni referenčni laboratorij za aviarno influence.

Kakšni so prvi varnostni ukrepi v primeru epidemije na živalih?
V primeru aviarne influence imamo posebno zakonodajo, ki obravnava izbruhe predvsem pri perutnini in pri drugih vrstah živali, ki bi lahko obolele. Kadar se pojavi sum obolenja na določeni perutninski farmi, se držimo posebnega načrta in zakonodaje, da so ukrepi takojšnji.

Kdo podeljuje laboratorijem certifikat za obravnavanje z nalezljivi boleznimi?
V Sloveniji je to Veterinarska uprava RS.

Obstajajo različni ukrepi za različno patogenost virusov?
Virusi influence so razdeljeni na tiste, ki so visoko patogeni, to so virusi podtipa H5 in H7, in pa tiste, ki so manj patogeni in ne povzročajo visokega obolenja ali visoke mortalnosti pri pticah in domačih živalih. Seveda obstajajo laboratorijske metode, s katerimi dokažemo ali gre za visoko ali nizko patogene viruse. Temu so prirejeni tudi ukrepi pri zatiranju.

Kateri je bil najnevarnejši primer virusa aviarne influence v Sloveniji?
Prvi primer virusa se je pojavil v izbruhu leta 2006. Takrat virus ni preskočil iz divjih ptic na domačo perutnino. V omenjenem izbruhu so bili vsi virusi, ki smo jih izolirali, visoko patogeni. V Sloveniji smo primer aviarne influence zasledili le pri pticah, nikoli na domačih živalih.

Kdo je v Sloveniji usposobljen? Koliko je strokovnjakov?
Nacionalni referenčni laboratorij za aviarno influenco. Pri nas delamo z virusi aviarne influence trije visoko usposobljeni strokovnjaki in izurjeno tehnično osebje. Vsako leto izvajamo programe, v katerih se nadzira, če so ti ljudje zadovoljivo pripravljeni in usposobljeni.

Mislite, da iammo v Sloveniji dovolj usposobljene strokovnjake?
Mislim, da so strokovnaki v Sloveniji dobro usposobljeni in vedo kaj delajo. V laboratorijskih pogojih se še nihče na svetu nikoli ni okužil s tem virusom.

Kdo ima nadzor nad uničenjem takega virusa?
Veterinarska uprava RS.

Kakšen je postopek uničenja?
Virusi, ki imajo ovojnico, so izredno občutljivi na vsa razkužila, uničujemo pa jih tudi z visoko temperaturo.

Kako poteka transport (varovanje) takih substanc?
Transport izolatov virusov poteka po posebnem postopku, v katerem so določene metode pakiranja in transporta. Te metode so priporočene s strani centralnega referenčnega laboratorija za aviarno influenco (VLA Weybridge) v EU.

Ali je v tem trenutku v Slovenij še kak podoben virus?
V Sloveniji shranjujemo samo viruse, ki so bili izolirani leta 2006. Shranjeni so v referenčnem laboratoriju za aviarno influenco.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.