Slovenija
5950 ogledov

Panika v UKC, zaposleni odhajajo, ministra pozivajo naj ukrepa

UKC Ljubljana Žurnal24 UKC Ljubljana
UKC Ljubljana zaradi odhodov kadrov zdravstvene nege Bešiča Loredana poziva k sistemskih rešitvam.

V UKC Ljubljana so na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovili dopis, v katerem opozarjajo na trend odhodov zaposlenih zdravstvene nege. V dopisu, pod katerega se je podpisal generalni direktor UKC Marko Jug, ministra prosijo za sistemske ukrepe, ki bodo omogočili boljše pogoje za delo in možnost nagrajevanja v javnem zdravstvu.

Jug je v dopisu zapisal, da v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana že nekaj let opažajo trend, da strokovno visoko usposobljen kader s področja zdravstvene nege odhaja na manj zahtevna delovišča, denimo v referenčne ambulante ali h koncesionarjem.

V UKC dale odpoved in šle h koncesionarju

"Potrdimo lahko tudi, da je odpoved pogodbe o zaposlitvi v zelo kratkem času podalo pet zaposlenih na kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja kirurške klinike," je zapisal Jug in dodal, da gre za medicinske sestre in inštrumentarke.

Njihove odpovedi so po informacijah UKC povezane z zaposlitvijo v koncesijski dejavnosti Tomislava Klokočovnika, ki bo po poročanju medijev delovala v prostorih celjske bolnišnice.

"Zato v UKC Ljubljana opozarjamo, da tovrstni trendi, v nasprotju s pričakovanji, lahko prinesejo oslabitev in ne krepitev javnega zdravstvenega sistema. Prosimo za ukrepe na sistemski ravni, ki bodo omogočili boljše pogoje za delo in možnosti večjega zaslužka oziroma nagrajevanja v javnem zdravstvenem sistemu," so še zapisali v dopisu, ki so ga posredovali tudi STA.

Klokočovnik brez komentarja

Klokočovnik organizacijskih težav UKC Ljubljana za časnik Dnevnik, ki je prvi poročal o odhodih zaposlenih iz kliničnega centra, ni želel komentirati.

Kot je znano, je znani slovenski kardiolog Klokočovnik z vodstvom celjske bolnišnice podpisal pogodbo o izvedbi srčnih operacij s svojo ekipo ljudi, lastnimi aparaturami in zdravili. V ta namen mu je bolnišnica odstopila štiri postelje zaradi lažje logistike operiranih bolnikov. Klokočovnik, ki je že pred 14 leti pridobil koncesijo za opravljanje srčnih operacij, pričakuje, da bo letos opravil 140 srčnih operacij v Celju.

Direktor celjske bolnišnice Dragan Kovačić je na novinarski konferenci prejšnji ponedeljek izrazil hvaležnost Klokočovniku za sodelovanje, saj s čakalnega seznama celjske bolnišnice za operacije na srcu letno umre pet do deset bolnikov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • optimist11 21:46 22.junij 2023.

    Podpiram dok. Klokočovnika, ki zaposluje osebje in bo za njega plačeval tudi vse dajatve. Dvoživke so sporne.

  • bi_ba 16:21 22.junij 2023.

    Ja jasno, da odhajajo! Kje pa naj privatniki in koncesionarji dobijo kader? V UKC in v javnem zdravstvu. Za dvojno plačo in urejeno delovno okolje normalno da vsak rad gre. V javnem zdravstvu bodo ostale samo še snažilke očitno in ...prikaži več pa prazni razpadli prostori s predpotopnimi aparaturami. Če kdo misli, da bo kako drugače, se hodo moti.

  • Avatar Leon
    Leon 16:08 22.junij 2023.

    Uničevanje javnega zdravstva je domena janšizma .Spomnite se nočnih vrst pred ZD za osebne zdravnike ? Shode upokojencev za pravice Ruparja? Dodelitev koncesije zobozdravstvu in okulistom ....vse to je uspeh janšizma.