Slovenija
218 ogledov

Parkiranje na Bledu tudi 2 evra na uro

zivljenje 09.01.14. cerkev bled, blejski otok, foto: shuttertock Shuttertock
Blejska občina je pred začetkom poletne sezone povsem spremenila parkirni režim. Ob vhodu na Bled so uredili centralno parkirišče, na katerega želijo usmeriti čim več zaposlenih in obiskovalcev, saj so v središču kraja uvedli modre cone, kjer je možno le kratkotrajno in dražje parkiranje. Po pripombah so rigorozni sistem že nekoliko omilili.

Kot pojasnjuje blejski župan Janez Fajfar, želijo z novim parkirnim režimom zmanjšati obremenjevanje jezerske sklede z vozili. Ob vstopu na Bled na Selišah pri informacijskem središču je zato občina od Mercatorja in Sberbanke vzela v najem območje nekdanjih Vezenin in na njem uredila parkirišče za 400 vozil.

Celodnevno parkiranje na Selišah za avtomobile stane pet, za avtodome pa deset evrov. Ker je parkirišče od središča Bleda oddaljeno okoli deset minut hoje, bo poleti do Seliš enkrat na uro vozil tudi turistični vlakec, ki bo deloval po sistemu hop on - hop off po ceni štiri evre za ves dan.

“Obiskovalci ne pridejo za več kot za štiri ure”

Obiskovalcem so še vedno na voljo tudi parkirišča v središču kraja, kjer pa so uvedli modro cono in omejili parkiranje na dve uri ter dvignili cene parkiranja na dva evra na uro. Zaradi tega so na občini prejeli več pripomb, med katerimi so jih nekaj tudi upoštevali.

Tako so možnost parkiranja pod hotelom Krim, kjer je bilo doslej centralno parkirišče, podaljšali na štiri ure. "Žal se le redko kateri dnevni obiskovalec na Bledu zadrži dlje," ugotavlja Fajfar, ki meni, da je omejitev na štiri ure dovolj dolga.

"V začetku smo zastavili še bolj rigorozno, a smo videli, da smo v nov režim šli preostro, zato smo ga omilili in mislim, da so sedaj ljudje zadovoljni," je poudaril Fajfar. Upoštevali so tudi predlog gostincev in trgovcev, da je na parkirnih mestih pod hotelom Jelovica, v centru Grad in pri trgovskem centru Bled parkiranje prvo uro brezplačno.

“Zaposleni niso problem občine!”

Težave s parkiranjem po novem parkirnem režimu so imeli sicer zlasti zaposleni v blejskih hotelih, ki prihajajo iz drugih občin. Za občane je bilo namreč parkiranje z letno dovolilnico, ki stane 25 evrov, možno v središču Bleda pri TVD Partizanu, drugi, ki za letno dovolilnico odštejejo 75 evrov, pa so lahko parkirali le na bolj oddaljenih parkiriščih na Selišah, nasproti pokopališča in v Mali Zaki.

Režim so spremenili toliko, da lahko pred TVD Partizanom parkirajo tudi tisti z dovolilnicami iz drugih občin. Zato je to parkirišče precej polno, medtem ko sosednja parkirišča v modrih conah v tem predsezonskem obdobju samevajo.

Fajfar razume zaposlene, da bi želeli parkirati čim bližje, vendar meni, da občina ni tista, ki bi morala reševati problematiko parkiranja pri hotelih, ki jih večinoma manjka parkirišč že za goste.

Na občini bi s spremenjenim režimom ljudi radi navadili, da parkirajo na centralnem parkirišču, da bi razbremenili okolico jezera. Zato so ukinili tudi parkirišče pri Riklijevi vili, a so zaenkrat ohranili parkirna mesta na promenadi.

Komentarjev 5
  • kranjskias 09:13 17.maj 2015.

    bled skrapucalo nekaterih blejskih uradnikov, ki mislijo da je vse njihovo, v Veldnu ni nobenega problema za parkiranje je pa res, da ko se pelem skozi bled najprej opazim radarje potem pa pobiralce parkirnin, ožemanje na polno........

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:15 16.maj 2015.

    To je pa to ker so izbral napačno usmeritev: množični turizem. Množičen turizem unčuje naravo in potem če si ustvarš ime predn naravo uničš potem od tega živiš tud če še zdaleč ni vredno zapravljenega denarja tam. Lepo bi si ...prikaži veči izbral ekološki turizem pa bi bilo ane. Ne pa da pridš k enemu jezerčku sam zato da vidš pol tm ful folka nagnetenega okol jezera, pa en kp pločevine na cesti in parkiriščih. To že ni lepo na pogleda pol ane...ampak k temu Bled strmi. Ker banda vidi sam dnar.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:09 16.maj 2015.

    Kje pa boš pokazal kuzlo,ki je trenutno v modi in popil kofetek in požrl kremšnito,ki jih delajo po novem v betonarni Gradbinca na Jesenicah,saj so take po okusu in izgledu,žal!