Slovenija
86 ogledov

Parkiranje ob Žalah bo brezplačno

slovenija 22.08.12, Zale, pokopalisce, vrocinski pogreb, drazji pogreb ob poznej Anže Petkovšek
Policija bo v teh prazničnih dneh kaznovala vse kršitelje, predvsem pa tiste, ki bodo vozili pod vplivom alkohola ali prehitro.

V okolici največjega slovenskega pokopališča Žale bo ob 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, veljala posebna prometna ureditev, parkiranje bo brezplačno, avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) pa bodo vozili po prilagojenem voznem redu.

Parkiranje bo brezplačno

Posebna prometna ureditev bo veljala od četrtka od 5. ure do petka do 23. ure, ko bo Tomačevska cesta na odseku od Koželjeve ulice do parkirišča Nove Žale v smeri Tomačevega urejena enosmerno, na delu do Clevelandske ceste pa bo promet potekal dvosmerno; povezovalna dovozna pot na delu od Tomačevske ceste v smeri Jarške bo urejena enosmerno. 

Brezplačno parkiranje bo zagotovljeno na osmih lokacijah, in sicer ob Pokopališki ulici pri Plečnikovih Žalah, zavodu za rehabilitacijo, na vzhodnem kraku Koželjeve ulice, pri cerkvi svetega Križa, nasproti upepeljevalnice, ob Kranjčevi ulici, v parkirni hiši Stožice in ob levi strani enosmerno urejene Tomačevske ceste. Ob tem v javnem podjetju Žale voznike pozivajo, naj parkirajo le na za to urejenih površinah.

Avtobusi bodo vozili na 10–120 minut

Zaradi povečanega obiska Žal bodo v četrtek in petek po prilagojenem voznem redu vozili tudi avtobusi LPP. Trase linij 19, 19I, 19B in 12 bodo delno spremenjene, linije, ki bodo vozile mimo Žal, pa bodo še 2, 7 in 22. Najpogosteje bodo vozili avtobusi na liniji 2, in sicer vsakih 10–13 minut, najmanjkrat pa tisti na liniji 19B in 19I, in sicer le enkrat na dve uri. Od garažne hiše Stožice (vhod 1) bodo v četrtek in petek proti Žalam, do krožnega obračališča pri Kranjčevi ulici in Štajerski cesti, med 8. in 18. uro vozili še avtobusi na dodatni krožni liniji, ki bodo ustavljali na obstoječih postajališčih. Samo na postajališču Žale bo zaradi boljše pretočnosti potnikov vstop in izstop mogoč skozi vsa vrata avtobusov, potniki pa bodo lahko vožnjo plačali pri kontrolorjih LPP, ki bodo stali pri vratih.

Brezplačen prevoz po pokopališču

Pred prazniki bodo po Žalah vozila tri električna vozila, s katerimi se bodo lahko obiskovalci brezplačno zapeljali do grobov, namenjena pa bodo predvsem prevozu invalidov in starejših, ki težko hodijo. V petek ta vozila ne bodo na voljo.

Dobrodelna prodaja sveč

Tudi letos na Žalah organizirajo dobrodelno prodajo sveč. Stojnica bo do nedelje postavljena pred cerkvijo svetega Križa pri vhodu na stari del pokopališča, letošnji izkupiček pa bo namenjen humanitarnemu društvu Solzice, ki izvaja projekte za pomoč družinam, ki so izgubili otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu.

Še en dobrodelni projekt je pripravilo 53 organizacij, in sicer akcijo Manj svečk za manj grobov. Z njo želijo ozaveščati o čezmernem krašenju grobov pred 1. novembrom, zato obiskovalce pozivajo, naj del denarja za sveče in rože namenijo v dobrodelne namene. Mladi v Zagorju so akcijo prvič izpeljali leta 2009, zdaj so se jim pridružili še v šestih občinah. Polovico zbranih sredstev bodo namenili za sofinanciranje ultrazvočne naprave za uporabo v helikopterski enoti nujne medicinske pomoči, saj se bo z njo – vredna je 40 tisoč evrov – možnost preživetja ponesrečencev bistveno povečala; drugo polovico bodo namenili za nakup srčnega defibrilatorja in podobno.

Nasveti policije

Ker bo v teh dneh promet na cestah, ki povezujejo večja središča, na mejnih prehodih in v okolici pokopališč, povečan, policija svetuje, kako poskrbeti za svojo varnost in varnost svojega premoženja. Na pot se odpravite pravočasno, upoštevajte cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometne ureditve v bližini pokopališč, saj bodo policisti kršitelje, posebno tiste, ki bodo za volan sedli pod vplivom alkohola in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge, kaznovali.

Posebej opozarjajo, naj obiskovalci pokopališč v vozilih na vidnih mestih ne puščajo torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov ter svoja vozila zavarujejo, zaklenejo, zaprejo vsa okna in vrata ter vklopijo alarmno napravo. Izogibajo naj se tudi parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih. Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, naj ne nosijo denarnic, mobilnikov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Med prazniki imajo storilci kaznivih dejanj tudi več časa, da vlomijo v stanovanja, hiše in druge prostore, zato policija svetuje, da jih zavarujete in ustvarite občutek, da je vedno nekdo v hiši ali stanovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.