Slovenija
265 ogledov

Parkomati brez davčno potrjenih računov do 2022

račun parkomat Bralka
Pri plačilu parkirine na avtomatih so nekateri računi davčno potrjeni, nekateri pa ne. Bralca je zanimalo zakaj.

Bralec je primerjal dva računa, ki ju je dobil ob plačilu parkirnine na dveh različnih parkiriščih v Ljubljani. En račun je bil potrjen pri davčni upravi, drugi ne, zato ga je zanimal vzrok za to. 

Za pojasnilo smo se obrnili na finančno upravo, kjer so nam pojasnili, da zakon o davčnem potrjevanju računov za parkomate ne predpisuje obveznosti potrjevanja računov že ob izdaji le teh, ampak šele v roku desetih delovnih dni od izdaje. Poenostavitev potrjevanja računov, ki so izdani prek parkomatov oziroma računov za prodajo vseh storitev prek avtomatov, je bila dogovorjena na podlagi pripomb zavezancev, ki so bili vključeni v pripravo zakona.

"Poenostavitev pomeni, da ni potrebno, da bi moral vsak posamezen parkomat prek interneta pošiljati v potrjevanje vsak posamezen račun. Zavezanci lahko zberejo in pripravijo podatke o računih v svojih nadzornih sistemih, od koder jih nato centralno in nadzorovano pošiljajo v potrjevanje. Pri pripravi zakona so bili predlogi uporabnikov parkomatov upoštevani – razen seveda njihove zahteve, da bi jih v celoti izvzeli iz obveznosti potrjevanja računov," so pojasnili na finančni upravi.

Prehodno obdobje se izteče konec leta 2022

Ker so se pojavile težave s prilagoditvijo parkomatov zakonskim zahtevam, je bil konec novembra sprejet pravilnik o spremembah in dopolnitvah zakona, ki predvideva dve prehodni obdobji.

Prvo prehodno obdobje se konča 30. junija letos. V tem obdobju zavezanci ne rabijo izdajati računov z zaščitno oznako izdajatelja (ZOI). ZOI se generira iz davčne številke zavezanca, datuma izdaje računa in številke računa. Na računu prav tako ni treba izpisati QR kode, kode PDF 417, niti kode Code 128. Zavezanci ne rabijo namenskega digitalnega potrdila. Podatke morajo v desetih dneh poslati na FURS v excelovi datoteki prek sistema eDavki. V datoteki morajo biti podani štirje podatki iz računa, in sicer, davčna številka, datum izdaje računa, zaporedna številka računa in vrednost plačila. 

Drugo prehodno obdobje se konča leta 2022. Razlika med prvim in drugim prehodnim obdobjem je v tem, da bodo morali do konca leta 2022 zavezanci podatke o računih pošiljati na FURS v XML datoteki prek lastne aplikacije, za kar potrebujejo namensko digitalno potrdilo. 

"Nekateri parkomati pa – kar je pohvalno – že tudi zdaj izdajajo davčno potrjene račune, kar jim očitno omogoča tehnologija, ki jo uporabljajo," pravijo na FURS-u.

avtomat hrana | Avtor: Profimedias Profimedias

Brez računa do sendviča iz avtomata

Računa ne pričakujte, ko kupujete sendviče ali kavo na avtomatih. Za prodajo blaga v avtomatih izdaja računa ni obvezna, ob pogoju, da zavezanec enkrat mesečno zagotovi popis začetnih in končnih zalog blaga, še pojasnjujejo na finančni upravi. 

Komentarjev 3
  • Pepe007 08:59 14.marec 2016.

    Parkomati so večinoma v lasti javnih podjetij in za njih je tak projekt prezahteven. Še se spomnite, da Pošta Slovenije pred leti kar dolgo ni rabila izdajati original računov za podjetja, ki bi imeli predpisane elemente od davčne številke naprej.

  • mirac 19:56 13.marec 2016.

    Zakaj prehodno obdobje? Če je od 1.1.2016 potrebno vse račune davčno potrjevati in ne dvomno je mnogo podjetij imelo tudi stroške zaradi tega, zakaj za vraga ne velja to za vse? Mi smo v Sloveniji pa res mojstri; v večini ...prikaži več primerov, pa naj gre za pokojninske spremembe, zdaj v teh primerih in še bi bilo moč kaj najti ... vedno imamo prehodna obdobja. Če nekaj začne veljati, VELJA ZA VSE, brez izjeme, od dne, ko se to določi.

  • izRODEk 16:50 13.marec 2016.

    1. Parkomati so praviloma v mestih.2. V mestih je praviloma GSM signal.3. Parkomati so priključeni na električno omrežje.Kje, zakaj ne bi mogli prejeti povratnega davčnega potrdila, mi ni jasno. Mi je pa jasno, da FURS obvladuje esdeesovka ...prikaži več in, kjer so mafijci iz SDS (ali pa SD) je še vedno mučka. To državo so nam ukradli norci iz teh dveh kartelov!