Slovenija
10 ogledov

Parlamentarna izštevanka

Pozitivna Slovenija v DZ Anže Petkovšek
Fantomska glasova. Poslanca, ki bosta glasovala drugače, kot zapovedujejo stranke, skrivnost. Odločitev. Luknje naj bi bile le v Virantovi listi. Poslanca manjšin želita javno znano večino.

Pred jutrišnjim tajnim glasovanjem o mandatarstvu Zorana Jankovića je jasno, da do presenečenj ne more priti znotraj strank SDS, SLS in NSi. Zoran Janković (Pozitivna Slovenija) je  pozno popoldan sicer zagotovil, da ima 45. in 46. glas: “Imel sem kar nekaj sporočil, da bom dobil podporo iz različnih strank. Ne pričakujte pa od mene imen, ker jih ne bom dal.” Dodal je, da bi bil tudi sam bolj zadovoljen s trdnejšo koalicijo, a k temu dodal, da bodo javnost morda presenetila imena v vladi. “Mogoče bo kakšno veliko presenečenje,” je poudaril.

Iskanje cirila pucka

Namigovalo se je, da je eden od možnih odlučujočih glasov Franc Bogovič (SLS), ki si ga je Janković želel za kmetijskega ministra, vendar je zvečer zatrdil: “Kdor me pozna, ve, da držim besedo. V SLS bo šest glasov enotno proti.”

Odločilna bi lahko bila tudi glasova poslancev manjšinskih skupnosti, vendar pa sta oba že večkrat povedala, da zaradi svojega statusa ne želita biti jeziček na tehtnici. Poslanec italijanske manjšine Roberto Battelli je tako znova ponovil, da sta uskladila stališče, da “vlada ne more sloneti na dveh glasovih, ni resno”. Ali se glasovanja sploh ne bosta udeležila, bosta vzdržana ali bosta glasovala proti, Battelli ni želel razkriti, saj je, kot pravi, “važen rezultat, ne oblika”. Kljub vsemu naj bi bilo po nekaterih neuradnih informacijah mogoče, da za mandatarja glasuje poslanec madžarske manjšine Lázsló Göncz.

Lista negotovih


Cirile pucke, kot je bil tisti, ki je leta 1996 pri potrjevanju podprl Drnovškovo vlado in prestopil iz SKD v LDS, so največkrat iskali v Državljanski listi Gregorja Viranta. Njihova pogajalska skupina je namreč parafirala koalicijsko pogodbo, nato pa se je svet stranke odločil, da ne podprejo ne Zorana Jankovića ne vstopijo v vlado.

Čeprav naj bi bili še dopoldan na poslanskih usklajevanjih popolnoma enotni, da se bo vseh osem poslancev udeležilo glasovanja in glasovalo proti, pa so se zvečer znova pojavile drugačne infomacije. Tako naj bi po zanesljivih neuradnih infomacijah tudi v stranki dvomili v enotnost stališč Ivana Vogrina. Ta se je popoldan celo sestal z Jankovićem, zvečer pa je bil na mobilnem telefonu nedosegljiv. V petek je sicer Lista Virant Vogrina pozvala, da naj uredi svoje poslovne odnose do marca, v nasprotnem primeru pa ga bodo pozvali, da odstopi iz mesta poslanca. Med možne pucke iz Liste Virant se je sicer omenjalo tudi nekatere druge njegove poslance.

Janković ima tako danes javno zagotovljenih le 44 glasov. Podpreti ga nameravata tako SD kot Desus. V SD so znova potrdili svojo odločitev, enako pa so sprejeli tudi v Desusu. “Poslanska skupina naj podpre mandatarja Zorana Jankovića, čeprav vemo, da v tem trenutku nima potrebnih 46. glasov,” je sporočil odločitev Karl Erjavec. Dodal je, da je sicer tudi njemu Janković “namignil”, da te glasove ima.

Komentarjev 5
  • R1789 10:23 11.januar 2012.

    se strinjam

  • vladek 10:22 11.januar 2012.

    Slovenija Slovencem

  • opaz 09:23 11.januar 2012.

    BP,GŽ bosta vzdržana!!!