Slovenija
99 ogledov

Pasji ne spadajo na otroška igrišča

pes sprehajanje sprehod Gregor Katič
Lastniki psov. Kakcev še ne pospravljajo vsi, povodce pa jih uporablja vse več. Tudi zaradi visokih glob.

Okolje. "Vsakič, ko grem z otroki na igrišče, se zgražam. Nad lastniki psov, kakopak, ker so v blokovskih naseljih otroška igrišča praktično edine zelenice, namenjene otrokom, ne pa sprehodom pasjih kosmatincev," se je te dni pridušal Ljubljančan. Nič drugače ni v drugih mestih in krajih po Sloveniji. "Nekateri se brez slabe vesti s svojimi psi in otroki igrajo v peskovnikih, pa ne pomislijo, da vsi nad tem nismo navdušeni, čeprav nimamo nič proti psom. A zgodilo se je že, da je hčerkica med igro padla in se pri tem umazala s pasjim iztrebkom," nam je potožila Monika, Celjanka, ki živi v eni od stolpnic.

Nikamor brez povodca

Čeprav je ozaveščenost vedno večja, se še najdejo takšni, ki za svojimi pasjimi ljubljenčki ne počistijo nečednosti. Vedno manj pa je takih, ki psov ne bi sprehajali na povodcih. "Kar velja tudi za najmanjše pasme, saj ne gre le za varnost ljudi, ampak tudi samih psov. Predstavljajte si, da nemški ovčar ali pitbul sreča kodra – malo se ovohata, potem pa ga nekaj zmoti in tragedija je hitro tu," je izpostavil Matej Založnik, vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva v Mestni občini Celje ter občinah Laško, Štore in Žalec.

Njihovi redarji in policisti bodo v prihodnjih dneh spet pozornejši na ravnanje lastnikov psov. Še zlasti na območju mestnega jedra, mestnega parka in sprehajališč v okolici Savinjskega nabrežja, kjer se ti najpogosteje zadržujejo. "Nadzore izvajamo običajno v zgodnjih jutranjih urah, a kršitev dejansko odkrijemo zelo malo. Na lastnike poskušamo vplivati bolj preventivno in moram reči, da se jih vedno več zaveda odgovornosti in do nas, če jih opozorimo, tudi niso nesramni," je povedal Založnik.

Več opozoril, manj kazni

Kršitve pravil. Da morajo lastniki in vodniki imeti pse na povodcih, zapoveduje od lani veljavni zakon o zaščiti živali, globa za njegovo nespoštovanje pa je 200 evrov. Da morajo lastniki na javnih površinah odstraniti pasje iztrebke, pa zapovedujejo odloki – v Celju na primer znaša globa za to kršitev 80 evrov. A je glob malo, saj lastniki upoštevajo opozorila redarjev.

Komentarjev 4
  • smejka 12:06 30.marec 2014.

    Se strinjam s komentatorji..nekje je treba začet...papirčki,ogorki,(osebno me moti tudi pljuvanje)....pasji kakci ,igle...vse to ne sodi v naravo,še manj na igrišča,sprehajalne poti...toda najdejo se "junaki",ki fotografirajo lepote narave,njegov kuža pa pa prav tam kaka lula,malček odvrže ovitek od lizike...a ...prikaži več on tega ne vidi,ne fotografira in ne ukrepa...pa tudi sliši ne...čistimo vsak za seboj in našimi ljubljenci,pa ne rabimo niti akcij,redarjev ali kazni

  • markus 11:04 30.marec 2014.

    Tu bi morali nastopiti neke vrste okoljevarstveni redarji, ki bi to nadzirali, vendar ne samo kužkov in njihovih lastnikov. Tudi ostale ljudi, ki brezvestno odmetavajo svoje odpadke kar na tla in jih tam pustijo ležati. Tudi od vaših "sončkov", ki ...prikaži več so pa vsi tako lepo vzgojeni, kajne? Tukaj bi se lahko nabralo še in še denarja v državni blagajni. Meni ni logično, da se npr. narkomane ujčka, lastnike psov pa obsoja, kot da so zločinci. Sam sem tudi besen, če vidim, da nekdo ne očisti iztrebkov za psom, pa vendar mislim, da je problem širši in to onesnaževanje javnih površin ni povezano zgolj s psi in njihovimi iztrebki, kajne?

  • nja 10:30 30.marec 2014.

    sicer imam o povodcu svoje mnenje-psa od mladička vzgajat čim več brez povodca, nagrajevat pozornost in delat na odpoklicu id 7-8 tedna dalje-samo tako dobiš normalnega in zanesljivega psa. Povodec pa tam-kje so ceste etc. Vse več psov je na ...prikaži več povodcih in vse več psov, ki se ne znajo normalno obnašat....Se strinjam-ni lepo videt, še manj stopit v nepobrane iztrebke, pobiranje za psom je nujno in priporočljivo uporabit razgradljive vrečke...Pa vendar. Mene motijo nevzgojeni otroci, ki jih starši ne obvladajo in kričijo, tekajo po mestu (blizu cest), v restavracijah in v trgovinah in se pri tem zaletijo v ljudi, pse. Pa zato še vedno niso in ne bodo prepovedani na teh mestih. Starši pa kakor, da so vsi ostali za to, da pazijo na njihovega otroka. Več kulture in strpnosti, ozaveščanja in predvsem več stika z naravo-namesto na igrišče-na sprehod v gozd, na kak kmečki turizem, na deželo, s kolesom na vas etc.