Slovenija
22 ogledov

Patria: "Ni šlo za nepomembne dokaze"

Sojenje v zadevi Patria Anže Petkovšek
Pri dokumentaciji finske policije v zadevi Patria, ki so jo na zahtevo obrambe dali prevesti v slovenščino, ni šlo za nepomembne dokaze, trdi zagovornik Janeza Janše Franci Matoz.

Franci Matoz je v sporočilu za javnost zapisal, da je šlo za odredbe za opravljene hišne preiskave in zaseg predmetov, brez katerih obramba ne more preizkusiti zakonitosti pridobljenih dokazov.

Ob začetku sojenja proti peterici v zadevi Patria 5. septembra so Matoz in ostali odvetniki obrambe zahtevali slovenski prevod več kot 300 strani dokumentov finske policije oz. njenega zaključnega poročila, ki ga je tožilstvo nedavno vložilo v spis. Tožilec Andrej Ferlinc je sicer ugovarjal, da so težave s prevajalci iz finščine, a sodnica je ugodila obrambi in odločila, naj tožilstvo zagotovi slovenski prevod dokumentacije.

Fišer: "Denar z lopato skozi okno"

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je v pogovoru za prilogo Večera V soboto dejal, da si ne upa reči, da je to, da tožilstvo prinese na sodišče kup papirjev v finščini, normalno. "Moramo pa vedeti, za kaj gre ... Tisti papirji so bili vendar obrazci za odredbe. Če jih daš prevajat, denar z lopato mečeš skozi okno," je dejal Fišer.

Fišerjeve navedbe so netočne in zahtevajo dodatno pojasnilo, je v sporočilu za javnost navedel Matoz. Po mnenju obrambe namreč "ni šlo za nepomembne dokaze, za obrazce za odredbe, kot se poizkuša prikazati, ampak za odredbe za opravljene hišne preiskave, odredbe za zaseg predmetov, zapisnike o opravljenih hišnih preiskavah".

Da so dokazi pomembni, "meni tudi sodnica"

Tako generalnemu državnemu tožilcu kot tudi vrhovnemu tožilcu pa je znano, dodaja Matoz, da ne zadošča, da se v spis vložijo zasežene listine kot dokaz, ampak je potrebno vanj vložiti tudi odredbe in zapisnike, ki so ustvarili podlago za zaseg teh listin. "Le tako lahko sodišče preizkusi zakonitost teh dokazov. Obramba in sodišče v nasprotnem primeru ne more preizkusiti zakonitosti početja policije, saj ne ve, ali je policija dokaze pridobila zakonito," pojasnjuje odvetnik.

Da gre za pomembne dokaze, je po Matozovih besedah ocenila tudi razpravljajoča sodnica Barbara Klajnšek, ki je od tožilstva že 21. julija pisno zahtevala, da sodišču dostavi "še vso dokumentacijo, na podlagi katere so finski in avstrijski varnostni organi zasegli dokumentacijo, ki nam je bila že posredovana, torej odredbe za hišne preiskave, zapisnike in potrdila o zasegih predmetov, preglede računalnikov".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.