Slovenija
25 ogledov

Patria odslovila Elbit

Poročilo naj bi razkrilo, da ima vozilo pomanjkljivosti. Žurnal24 main
Na testiranjih so ugotovili, da so Elbitove oborožitvene postaje neuporabne, zato Patria predlaga novega podizvajalca.

Ministrstvo za obrambo je tudi uradno potrdilo, da oborožitvene postaje izraelskega proizvajalca Elbit na testiranjih niso dosegle vseh standardov.

Zato naj bi jih zamenjali s postajami norveškega proizvajalca Kongsberg. Kot nam je povedal predstavnik Patrie Andrey Mladenov, naj bi se norveški proizvajalec Kongsberg glede Patriine ponudbe odločil v naslednjih dneh, ni pa znano, ali bo prevzel proizvodnjo cele oborožitve na patriah.

 
 

Razpis bi moral biti razveljavljen, ne pa da se je na vsak način hotelo izbrati vozilo s prototipom oborožitvene postaje. 

Milan M. Cvikl, poslanec SD

 
Kongsberg ima reference
Za razliko od Elbitovih oborožitvenih postaj za patrie, ki so brez referenc, je največji uporabnik Kongsbergovih postaj vojska ZDA. Poleg tega njihove oborožitvene postaje uporabljajo na finskih patrijah, nam je povedal Erik Kopač s katedre za obramboslovje na FDV.

Kaj bo z dobavnimi roki?
Prvo patrio naj bi Mors prevzel septembra, to je v naslednjih desetih dneh. Ali je po zadnjih zapletih to še sploh mogoče? "Ker ima Kongsberg vzpostavljeno množino proizvodnjo teh postaj, bi to bilo teoretično možno," pravi Erik Kopač, medtem ko Klemen Grošelj, ki je prav tako s katedre za obramboslovje, meni, da so zamiki pri dobavah neizogibni.

O pomanjkljivostih na testiranjih Elbitovih oborožitvenih postaj smo v Žurnalu24 pisali že sedmega avgusta. Povedali smo, da so omenjene oborožitvene postaje za patrie prototip, in opozarjali, da je nakup ne samo strokovno vprašljiv, ampak tudi netransparenten.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.