Slovenija
7 ogledov

"Patria spet povezana z volitvami"

Janez Janša
1/5
Žurnal24 main
Napoveduje nov vzpon SDS in prevzem vlade "v pogojih, ko se bo dalo kaj narediti."

"Živimo v času, ko se ugotovitve naše stranke iz januarja letos potrjujejo," je na novinarski konferenci, namenjeni odzivu na včerajšnjo sodbo, povedal Janez Janša. "Na posvetu, ki se ga je takrat udeležilo več kot sto funkcionarjev SDS, smo ocenili, da sta za leto 2014 možna dva scenarija, ki sta oba povezana s sodbo v zvezi z zadevo Patria. Pričakovali smo potrditev sodbe ali vrnitev sodbe na prvo stopnjo. Prvo možnost smo predvidevali, če bi se obetale predčasne volitve, druga bi prišla v poštev, če bi vladajoča koalicija želela pripeljati mandat do konca."

Po njegovi oceni prihaja čas, ko bodo Slovenci začeli računati, koliko jih vse te afere stanejo. "Jaz sem prepričan, da ta čas ni daleč," je povedal.

O "prebarvanih" strankah

Dotaknil se je tudi razmer v največji vladni stranki. "Osebno ne verjamem, da sta Alenka Bratušek in Janez Janša nosilca tega scenarija," je dejal in dodal, da smo v oddaljeni zgodovini že spremljali takšne igre, kjer razpadajo stranke, kot se to dogaja sedaj. Govoril je o tem, da bomo na prihodnjih volitvah srečali konkurenco novih "prebarvanih" strank. "Novi igralci so Igor Šoltes z močno podporo ZZB NOB. Drugi igralec je Miro Cerar, nekdanji predsednik sodnega sveta, ki je soodgovoren za stanje v pravosodju. Igorju Lukšiču se obeta skorajšnja zamenjava. Je na čelu liste, ki ne bo ponovila rezultata iz 2009. Naslednik bo Židan," je napovedal.

Obsodilno sodbo so pričakovali

Glede sodbe je dejal, da je bila pričakovana. "Nanjo smo bili pripravljeni, ker nismo naivni," je dejal. Sodba je bila po njegovi oceni napisana že zdavnaj, ko se je proces začel, tako kot se to dogaja "v vseh montiranih procesih". Označil jo je za indično sodbo, ki bo prišla v sodno zgodovino in se bo o njej še veliko slišalo. "Za vseh 600 množičnih grobišč se da narediti boljše indične sodbe kot v zadevi Patria." Ob tem je izrazil nezaupanje v delo sodstva, ki ga po njegovi oceni deli večina Slovencev. "Spoštuješ tistega, ki si spoštovanje zasluži. Med božjimi zapovedmi ni nikjer nič o spoštovanju sodstva," je poudaril.

Spomnil je, da bo kmalu minilo 25 let od njegove druge aretacije. "Aretiral in poslali so me na Dob. V isti trakt kot Trobca," je spomnil. "Tri dni po moji aretaciji je Tone Pavček na Kongresnem trgu prebral Majniško deklaracijo. Dve leti kasneje je bila uresničena."

"SDS lahko vodi državo brez mene"

Prepričan je, da je njegova zdajšnja aretacija rezultat iste ideologije kot pred 25 leti, ki odstranjuje politične nasprotnike in zmaguje na nepošten način. "Komunisti in njihovi nasledniki še nikoli niso pošteno zmagali na volitvah," je dejal in napovedal, da se ne on ne stranka SDS ne namerava umakniti. "Stranka ima močno podporo ljudi, ki stopajo v stranko, ne takrat, ko je na oblasti, ampak takrat, ko je napadena."

Na vprašanje novinarjev, ali namerava odstopiti z mesta predsednika stranke, kakor je nepovedal v primeru pravnomočnosti obsodbe, je dejal, da o predsedniku odloča kongres, ki ga je izvolil lani. Na vprašanje, kakšno je strankino stališče do pravnomočno obsojenih članov, je odvrnil, da bo na to odgovoril po tem, ko bodo novinarji predsedniku SD Igorju Lukšiču zastavili vprašanje, ali se mu zdi normalno, da so v njegovi stranki ljudje, ki so podpisovali likvidacije. Poudaril je, da je takrat govoril o odstopu z mesta predsednika vlade in bil dejansko odstavljen, glede prihodnjega vodenja stranke pa dejal: "Ne skrbite za SDS. Ne samo, da smo pravočasno pripravil program, pripravili smo ga, ko ste vsi govorili, da bo ta vlada zdržala do konca mandata. SDS ima potencial, ki je zmožen odgovorno voditi državo, tudi brez mene. Na smetišču zgodovine je veliko ljudi, ki so mene odpisovali vsak dan." Čas za predčasne volitve je po njegovih besedah že potekel. "Kadarkoli bodo predčasne volitve, bodo prepozno."

Stranka stoji za njim

Že zjutraj se je na Twitterju zahvalil vsem za podporo. "Hvala vsem za veliko podporo. In opravičilo, ker se ni mogoče zahvaliti vsakemu posebej. Posebej hvala za množico pristopov v stranko."

Tudi v SDS so prepričani o nedolžnosti svojega predsednika stranke in tem, da bo sodba padla, če ne pri nas, pa na tujem. Podpredsednik SDS Zvonko Černač je pojasnil, da sodbe nista narekovala niti pravo niti pravičnost. Obtoženi se ni mogel braniti, saj ni bilo dokazov, scenarij za to odločitev pa je bil po besedah Černača že dolgo znan in tudi predvidljiv, je poudaril.

Na seji Izvršilnega odbora SDS so izrekli enotno podporo Janši. "V kratkem času bo sodba izbrisana s tega sveta," je dejal Černač. "Če bi sodba temeljila na pravu in pravičnosti, bi bila oprostilna."

Podporo so mu izrazili tudi v Slovenski demokratski mladini (SDM), kjer so pozvali k čim prejšnji ustanovitvi Odbora za varstvo pravic Janeza Janše. "Nastopil je čas, ko moramo storiti tisto, kar nismo ob osamosvojitvi, lustracijo in s tem končno omogočiti normalne pogoje za dejansko osamosvojitev Slovenije, ki bo omogočala prihodnost vsem, ne glede na politično pripadnost in prepričanje," so zapisali.

Predstavniki ostalih strank so razmišljali tudi o morebitnih političnih posledicah sodbe za Janšo in SDS. Večinoma so ocenjevali, da je to stvar SDS, so pa nekateri že izpostavili, da Janša na javnih funkcijah ne bo mogel več delovati.

Preberite tudi:

Janša o uničevanju političnih nasprotnikov

Dve leti zapora

Komentarjev 82
  • Pepe1 15:54 30.april 2014.

    Saj ti je sploh neznaš voditi nevem zakaj se delaš tako pametnega,ker si nsposoben samo za lopovčine

  • an.star 13:00 30.april 2014.

    Situacija pri nas, resnično spominja na ukrajinsko;političnega nasprotnika - ex. premierja v zapor pošlje predsednik države, ki ga sedaj išče Interpol, zaradi umorov civilistov.

  • Kranjica 11:27 30.april 2014.

    Administratorja prosim za pojasnilo, zakaj ni navedeno, komu je namenjen moj odgovor, čeprav ga napišem pod rubriki "Odgovori"-Moj zadnji odgovor je namenjen komentatorju "dragec" (včeraj 17:59).