Slovenija
37 ogledov

Pavčka bodo pokopali z vojaškimi častmi

Tone Pavček je prejel nagrado za zbirko Ujedanke. Žurnal24 main
Pesnika, akademika, prevajalca in urednika Toneta Pavčka, ki je umrl v petek, bodo jutri pokopali z vojaškimi častmi, se je na dopisni seji odločila vlada. "Taka odločitev je tudi v skladu z željami bližnjih sorodnikov pokojnika," so sporočili.

Sklep o določitvi protokolarnih pravil sicer ne določa posebnih slovesnosti ob smrti odlikovancev, zato pa Pravila službe v Slovenski vojski določajo, da Vlada Republike Slovenije lahko določi izvedbo pogreba z vojaškimi častmi za osebe po njeni presoji.

Z vojaškimi častmi se namreč lahko poleg naštetih oseb v določbi pokoplje tudi osebe, za katere tako odloči vlada. Taka odločitev je tudi v skladu z željami bližnjih sorodnikov pokojnika, so v sporočilu za javnost zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

Pavček bo tako pokopan jutri ob 13. uri na Plečnikovih Žalah v Ljubljani.

Po čem se ga bomo spominjali

Toneta Pavčka se bo slovenska javnost spominjala po obsežnem literarnem opusu, ki ga sestavljajo dela tako za otroke kot odrasle. Besede je prelival na papir vse do konca.

Nedavno sta pri založbi Miš izšli slikanici s pesnitvijo o Medvedji ljubezenski zgodbi in zadnjim delom pripovedi o Juriju Muriju.

Leta 1953 je skupaj s Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Cirilom Zlobcem izdal Pesmi štirih. V njegovi poeziji izstopa predvsem ljubezen do rodne Dolenjske.

Komentarjev 1
  • MK 14:25 25.oktober 2011.

    Pravilno. 100% podpiram. Spodobi se.Če se vsak venec nekim partijcem polaga z vojsko je toliko bolj potrebno počastiti tiste, ki so dejansko prispevali k naši osamosvojitvi.