Slovenija
6 ogledov

Pavza bi bila dražja od dela

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Merkur. Za ure, ko se ne dela, polovična postavka in nič potnih stroškov.

“Kadar delamo deljeno, bi nam morali plačati dvojne potne stroške, a jih ne,” je jezen eden od zaposlenih v Merkurju.

Za ure (navadno dve ali mogoče tri), ko je zaposleni prost, mu pripada 50-odstotno nadomestilo. “To pomeni, da polovično plačamo tudi čas, ko zaposleni ne dela. Proučili smo tudi pobudo, da bi za to odsotnost priznali še stroške prevoza na delo, česar kolektivna pogodba ne zahteva. Izračun je pokazal, da bi bile v tem primeru ure odsotnosti dražje kot samo delo, kar pa je seveda nelogično,” pojasnjujejo v Merkurju. Dodajajo, da kolektivna pogodba za trgovino v primeru deljenega delovnega časa predvideva le plačilo v višini 20 odstotkov, v tujini pa teh nadomestil in povračil stroškov ni, temveč se plačuje samo čas navzočnosti na delu.

Zakaj sploh deljeno?
In zakaj imajo deljen delovni čas, saj trgovskih centrov v nasprotju z bankami v času kosila ne zaprejo? V Merkurju pojasnjujejo, da obiski v trgovskih centrih nihajo vezano na delovni čas kupcev, kar pomeni, da so deli dneva, ko potrebujejo več trgovcev, svetovalcev, skladiščnikov in drugih delavcev kot pa v kakšnih drugih delih dneva. Zavedajo se, da je deljen delovni čas neprijeten in ga poskušajo čim bolj omejiti. “V zadnjih mesecih je takšnih delovnih dni manj kot pet odstotkov,” zagotavljajo in dodajajo, da imajo primerljivi trgovci v svetu tudi do 30 odstotkov zaposlenih s polovičnim ali deljenim delovnim časom

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.